Hlavní obsah

Na hráče se valí nové notebooky. Co budou umět?

V americkém Las Vegas se v minulém týdnu konal největší počítačový veletrh na světě CES. Na něm výrobci ukázali nové výkonné součástky pro notebooky, díky tomu trh zaplaví stovky nových laptopů.

Foto: archív výrobce

Herní notebook Razer Blade 14 je vybaven novou grafikou GeForce RTX 3080 Ti.

Článek

Celou generaci nových procesorů představila společnost Intel. Nové čipy tohoto výrobce se objeví v noteboocích všech velkých hráčů na trhu – tedy v modelech od HP, Dellu, Lenova, Aceru, Asusu, Gigabytu, Razeru a dalších.

Nová série výkonných procesorů Alder Lake-H obsahuje celkem osm různých čipů. Konkrétně tři středně výkonné modely Core i5, tři výkonné čipy Core i7 a dvě extrémní verze Core i9. Právě poslední zmiňované kategorii byl na akci v Las Vegas věnován největší prostor.

Notebooky dostanou nové srdce. Bude nejvýkonnější na světě

Hardware

Intel se totiž pochlubil tím, že jeho nová vlajková loď notebookového světa poráží konkurenci od AMD i Applu. V některých konkrétních činnostech má být procesor Core i9-12900HK dokonce o více než 40 % výkonnější než nejlepší modely od konkurence.

Je však nutné dodat, že výsledky srovnávacích testů pochází přímo od Intelu, reálné testy budou k dispozici až po uvedení novinek na trh. A navíc AMD ukázalo na veletrhu CES také nové čipy, které se vcelku logicky v porovnání neobjevily.

Nekompromisní monstrum

To nic ale nemění na tom, že vlajková loď Core i9-12900HK je nekompromisní monstrum. Je to 14jádrový čip, který má šest extrémně výkonných jader a osm úsporných. Pracovat tato novinka dovede při frekvenci 5 GHz. Zachovává si přitom solidní TDP 45 W, což by mělo mít pozitivní vliv na výdrž notebooku při práci bez nabíječky.

Mezi čipy z řady Core i7 se v generaci Alder Lake-H objevují 10- i 14jádrové procesory, taktované na 4,7 či 4,8 GHz v Turbo režimu. TDP zůstává shodné jako u výše zmiňované vlajkové lodi. Core i5 pak zahrnuje 8- a 12jádrové čipy taktované na 4,4 a 4,5 GHz, opět s TDP 45 W.

Nové čipy by se měly objevit v nabídce předních výrobců notebooků již během nadcházejících týdnů. Intel odhadl, že díky čerstvě představeným procesorům bychom se měli dočkat více než stovky nových laptopů.

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Testy

Výkonné grafiky pro hráče

Ještě více nových notebooků – konkrétně přes 160 – slibuje společnost Nvidia, která na veletrhu CES odhalila dvě grafické karty určené pro laptopy. Novinky se jmenují GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3070 Ti. Po vzoru desktopových modelů s totožným označením, které si odbyly premiéru již v loňském roce, půjde o karty určené pro náročné uživatele, čemuž budou odpovídat také pořizovací cenovky nových notebooků.

GeForce RTX 3080 Ti s 16GB pamětí typu GDDR6 má být vůbec nejvýkonnější herní grafikou v notebooku na světě. V praxi by podle výrobce měla nabízet dokonce vyšší výkon než stolní Nvidia Titan RTX. Cena notebooků s touto kartou bude začínat na 2499 dolarech (54 360 Kč).

Jak již napovídá číselné označení, karta GeForce RTX 3070 Ti bude levnější – a logicky pomalejší. Stroje s touto grafikou by se měly nabízet v obchodech od 1499 dolarů (32 610 Kč). Výrobce přesto slibuje, že tato karta bude až o 70 % rychlejší než RTX 2070 Super pro notebooky, v praxi bude schopná generovat 100 snímků za sekundu při rozlišení 1440p.

První notebooky s novými grafikami by se měly na pultech obchodů objevit na začátku února.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám