Hlavní obsah

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také situace na trhu s herními počítači. Moderní hry ale mohou plynule fungovat i na pomalých PC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Náročnost her je rok od roku vyšší. Tvůrci totiž přinášejí detailnější a propracovanější grafiku, která si žádá pořádnou dávku výkonu. Hráči kvůli tomu musí v nemalé míře sahat pravidelně každých pár let do svých peněženek. Přítrž se tomu v posledních letech snaží udělat výrobci prostřednictvím cloudu.

Cloud by se dal popsat jako globální síť vzdálených serverů, které fungují jako jeden ekosystém. V praxi to znamená, že se uživatel připojí ke vzdáleným serverům, jejichž výkon je následně využíván k samotnému hraní. Pomalá sestava v domácnosti pak slouží v podstatě jen k zobrazení toho, co se děje na serverech v prostředí internetu.

Cloudové platformy se neobjedou bez rychlých internetových přípojek.

Jediné, co je pro takové hraní třeba, je rychlé internetové připojení, potřeba je rychlost alespoň 30 Mbit/s. Tvůrci si za přístup ke svým serverům účtují částky v rozmezí 100 až 500 Kč měsíčně. Některé služby fungují dokonce i zadarmo, i když s jistými omezeními.

I placené služby jsou ale ve výsledku daleko levnější, než když si budeme každé dva roky pořizovat výkonný herní počítač za desítky tisíc korun.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Od loňského září láká na streamovací herní službu americký Microsoft, jeho služba xCloud je dostupná v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate. Měsíční členství vyjde na 339 Kč, tříměsíční pak na 999 Kč.

Hrát je přitom možné všechny tituly v rámci předplatného na Xboxu, počítači, tabletu, a dokonce i mobilu. Dostupných je více než 100 různých her, nechybí mezi nimi například Destiny 2, Yakuza Kiwami 2 a Grounded. Neustále přitom přibývají další.

Foto: archív tvůrců

Microsoft xCloud dovoluje hrát i na mobilu.

Jde to i zadarmo

Na hraní za předplatné láká také společnost Nvidia, cloudová služba se jmenuje GeForce Now a existuje již několik let. Letos však podnik představil vylepšenou nabídku RTX 3080, která je v podstatě stejná, jako kdybyste v počítači měli nejmodernější herní grafiku od Nvidie. I na pomalých strojích si tak můžete vychutnat hraní v rozlišení 1440p při 120 fps, na konzoli Shield TV je podporován dokonce i standard 4K.

Nvidia láká také na hraní úplně zadarmo, bez poplatků je však přístup omezen pouze na jednu hodinu hraní během jedné relace. U GeForce Now RTX 3080 můžete hrát bez přerušení až osm hodin, zaplatíte však za půl roku 2690 Kč.

Zlatou střední cestu pak představuje členství Priority, které je k mání za 1349 Kč měsíčně. To obsahuje přednostní přístup na herní servery a šestihodinovou herní relaci v rozlišení až 1080p při 60 fps. Je to tedy stejné, jako kdybyste doma měli středně výkonnou herní sestavu.

Foto: archiv tvůrců

Služba GeForce Now

Řešení od Googlu

Stadia má ambice odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů – podobně jako další cloudové služby. Potřebný výkon zde opět zajišťují virtuální servery a k samotnému hráči putuje už jen samotný obrazový signál přes internet.

Google si za svou novou službu Stadia účtuje 259 Kč měsíčně, první měsíc je přitom na zkoušku zadarmo. Za to slibuje hraní ve 4K při 60 snímcích za sekundu, prostorové 5.1kanálové audio, přednostní přístup k novým hrám a slevy na další herní nákupy. Do budoucna se počítá i s 8K a 120 snímky za sekundu.

Pokud nechtějí lidé platit měsíční poplatek, mohou využít i přístup zadarmo. U něj se pak kupují hry podobně jako například na PC a konzole. Rozdíl je ale v tom, že jednotlivé tituly jsou citelně levnější, než kdybyste je kupovali v klasickém obchodě. Vychází zpravidla na pár stovek. U předplatného Stadia Pro je celá řada her úplně zadarmo, některé tituly jsou ale i tak zpoplatněny.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Dárky pro vášnivé hráče

Konzole nové generace chybí na pultech obchodů již druhé Vánoce. I tak ale existuje spousta zajímavých dárků, které náruživé hráče potěší. Poradíme, co vybrat....

Výběr článků

Načítám