Hlavní obsah

IPad Pro má výkon jako Xbox. Cena však nepotěší

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v úterý představila novou generaci svých profesionálních tabletů iPad Pro. Proti předchůdcům se změnily takřka k nepoznání, citelně narostl také jejich výkon. Všechna vylepšení se ale negativně promítla do pořizovací ceny – jde totiž o vůbec nejdražší iPad v celé historii amerického počítačového gigantu.

Apple iPad ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Zaoblené hrany, velmi tenká konstrukce a v neposlední řadě velká obrazovka zabírající takřka celou čelní stranu. Designová proměna novým iPadům Pro rozhodně prospěla. Obě novinky, které se mimochodem od sebe liší především velikostí obrazovky, se tak svým vzhledem více přiblížily poslední generaci chytrých telefonů iPhone.

IPad Pro bude v obchodech dostupný s úhlopříčkami 11 a 12,9 palce. U menšího tedy velikost obrazovky narostla proti předchůdci o půl palce (z 10,5 mm), rozměry nicméně zůstaly díky tenkým rámečkům okolo displeje takřka stejné. Pouze tloušťka se zmenšila z 6,1 na 5,9 mm.

Menší než předchůdce

Novinka s 12,9palcovou úhlopříčkou je pak menší než v případě předchůdce. Má totiž stejnou úhlopříčku, ale zároveň menší rámečky okolo displeje. V případě menší verze je rozlišení Liquid Retina displeje 2388 x 1668 obrazových bodů, u větší pak 2732 x 2048 pixelů.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Oba nové iPady vedle sebe

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Apple iPad Pro

Srdcem obou tabletů je procesor A12X Bionic s 64bitovou desktopovou architekturou, jehož nedílnou součástí je nový čip Neural Engine. V podstatě by tak iPad Pro měl být svým výkonem schopný konkurovat klasickým notebookům, a navíc přidat ještě systém umělé inteligence.

I když na reálné testy si budeme muset ještě počkat, ve srovnání se starším čipsetem A8 by měl být procesor nového iPadu Pro rychlejší až třikrát, grafika až osmkrát. Pokud bychom novinku porovnávali s předchůdcem, byl by nárůst grafického výkonu dvojnásobný.

Zástupci Applu na tiskovce prohlásili, že nový iPad Pro nabízí stejný výkon jako televizní konzole Xbox One. Sluší se nicméně podotknout, že Microsoft již nyní nabízí ještě výkonnější herní systém Xbox One X, který je aktuálně nejvýkonnější televizní konzolí na světě.

Samozřejmostí jsou dva fotoaparáty. Ten na čelní straně má rozlišení sedm megapixelů, dokáže natáčet Full HD video a nabízí světelnost F2.2. Hlavní zadní fotoaparát je pak 12megapixelový a nabízí světelnost F1.8. Ten již stačí na 4K záznam.

Baterie by měla oba dva nové iPady udržet při životě po dobu až deseti hodin. Ve výbavě dále nechybí například čtyři hlasité reproduktory a systém pěti mikrofonů.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Apple iPad Pro s úhlopříčkou 11 palců

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Apple iPad Pro s úhlopříčkou 12,9 palce

Některé změny nepotěší

Proti předchozí generaci se případní zájemci budou muset smířit také s některými radikálnějšími změnami. Z čelní strany tabletu například zmizelo domovské tlačítko, jehož nedílnou součástí je také čtečka otisků prstů. Tyto prvky by se totiž kvůli tenkým rámečkům na čelní stranu již nevešly.

Tablet je tak možné zabezpečit podobně jako v případě nových iPhonů prostřednictvím funkce Face ID, tedy pomocí pokročilého skenování obličeje. Změny se týkají také napájecího a dokovacího konektoru, standard Lightning byl nahrazen konektorem USB-C, který již léta využívají také konkurenční výrobci. Bez nových nabíječek a USB kabelů se tak uživatelé neobejdou.

Zamrzí také absence sluchátkového konektoru jack 3,5 mm. Apple jej nicméně nenabízí už ani u iPhonů, podle zástupců společnosti většina uživatelů stejně volí u sluchátek bezdrátovou konektivitu. A klasická sluchátka je kabelem možné připojit pomocí redukce.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Oba nové iPady vedle sebe

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Apple iPad Pro

A co cena?

Nové iPady Pro se budou prodávat pouze ve stříbrném a šedém provedení, zlatá a růžová barva z nabídky zmizely.

Cena je bohužel ještě citelně vyšší než u předchůdce. IPad Pro s 10,5palcovou obrazovkou se totiž při uvedení na trh nabízel od 19 990 Kč do 34 490 Kč, za 12,9palcovou verzi pak případní zájemci zaplatili od 24 490 Kč do 38 990 Kč.

Novinka s 11palcovou obrazovkou v nejlevnějším provedení nicméně vyjde už na 22 990 Kč, vrcholná varianta s 1TB pamětí a LTE připojením ale vyjde už na 49 990 Kč. Větší provedení s úhlopříčkou 12,9 palce je pochopitelně ještě dražší, základ tvoří 64GB varianta s wi-fi připojením za 28 990 Kč, nejpokročilejší verze s 1TB úložištěm a LTE připojením vyjde na 55 990 korun.

A ke zmiňovaným částkám si je nutné pochopitelně přičíst ještě náklady na pořízení příslušenství. Apple například láká na druhou generaci dotykového pera Apple Pencil či speciální kryt s integrovanou klávesnicí, díky kterému dokáže iPad Pro fungovat jako notebook.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Apple iPad Pro

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Apple iPad Pro

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám