Hlavní obsah

Došla poslední várka, co bude dál? Huawei řeší nedostatek čipů

– Šen-čen
Novinky, Miloslav Fišer

Kvůli americkým sankcím přestala společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) dodávat čipy čínské společnosti Huawei a jejím dceřiným firmám. Poslední plánovaná várka, která byla objednána již v květnu, dorazila čínskému výrobci podle plánovaného harmonogramu v pondělí. Nyní se řeší, co bude s výrobou dál.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Huawei si vyrábí vlastní mobilní procesory Kirin v rámci dceřiné společnosti HiSilicon. Kapacity tohoto podniku však na výrobu všech mobilních čipů nestačí. Polovodičový byznys navíc zahrnuje i celou řadu dalších součástek pro chytrá zařízení ze segmentu internetu věcí, sluchátka či síťovou infrastrukturu. Neobejde se bez nich zkrátka žádné elektronické zařízení.

Právě proto měl Huawei – podobně jako řada dalších výrobců – nasmlouvané zakázky i v dalších továrnách. Kvůli americkým sankcím však o jednoho z největších byznysových partnerů TSMC přišel. Tento tchajwanský čipový gigant přestal objednávky Huawei přijímat již 15. května, poslední wafery s hotovými čipy byly podle plánu dodány 14. září.

Elektroničtí giganti svedou boj o výrobní kapacity TSMC

Hardware

Výroba se zastaví

A už to je pro Huawei zásadní problém, neboť vedení čínského podniku bude muset přemýšlet, kam na přeplněném trhu výrobu přesune. Vedení společnosti se nechalo již dříve slyšet, že kvůli sankcím výrobu čipů zastaví.

Šéf spotřebitelské divize v Huaweii Richard Yu již dříve prohlásil, že čipy Kirin nebudou po 15. září vyráběny. „Je to pro nás velká ztráta,“ konstatoval stoicky Yu.

Huawei kvůli sankcím zastaví výrobu svých čipů

Internet a PC

Telefony s osekaným Androidem

Americké sankce se netýkají pouze Huawei, ale také dceřiné značky Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Kvůli sankcím také některé státy vyřadily Huawei z výstavby 5G sítí. Tamní operátoři si tak musí vystačit s technologiemi konkurenčních společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám