Hlavní obsah

Další problém Stadie. Levné multimediální centrum se přehřívá

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé nové herní služby Stadia od Googlu si stěžují na další problémy. Novinka, která má odbourat nutnost vlastnit výkonné konzole, totiž klade na zařízení daleko větší nároky, než je zdrávo. Kvůli tomu se například multimediální centrum ChromeCast Ultra od Googlu přehřívá a vypíná. Upozornily na to servery DigitalTrends a HotHardware.

Díky službě Stadia nebudou výkonné herní stroje potřebaVideo: archív výrobce

 
Článek

Stadia má být podle tvůrců naprostou herní revolucí. Uživatel nepotřebuje výkonný hardware, i ty nejnáročnější hry si totiž může pouštět na levných a pomalých zařízeních. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery, k hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Jak ale ukázala praxe, dobrý nápad má v praxi celou řadu problémů. Tak například už minulý týden se ukázalo, že i s vyšší internetovou rychlostí jim hra laguje. To jinými slovy znamená, že sice kliknou na nějaké tlačítko, ale myš zareaguje s výrazným zpožděním. V praxi jsou tak prakticky všechny akční tituly nehratelné, neboť rychlost odezvy v nich je klíčová.

Chtěli způsobit herní revoluci, místo chvály se na Stadii snáší kritika

Hry a herní systémy

Nyní si navíc uživatelé začali stěžovat, že multimediální centrum ChromeCast Ultra, které výrobce přímo doporučuje pro chod Stadie, se značně přehřívá. Situace je natolik vážná, že v některých případech se zařízení samovolně vypíná, aby zabránilo nenávratnému poničení.

Zástupci společnosti Google se zatím k nahlášeným problémům oficiálně nevyjádřili.

Stadia byla po několika měsících čekání spuštěna v úterý 19. listopadu. Tvůrci se netajili tím, že mají od novinky velká očekávání. Konkurovat chtěli zavedeným výrobcům stolních počítačů i herních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Foto: archív výrobce

Multimediální centrum ChromeCast Ultra s herním ovladačem ke službě Stadia

Šli na to přitom velmi chytře. V současnosti se totiž nároky moderních her kvůli věrnější grafice neustále zvyšují. Hráčům tak zpravidla i ty nejvýkonnější počítače vydrží maximálně dva, tři roky. Poté jim nezbývá nic jiného než investovat do nového „železa“.

Herní služba Stadia je prozatím dostupná pouze v zahraničí. Případní zájemci za ni zaplatí 9,99 dolaru měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 230 Kč. V rámci toho lidé získají jednu hru měsíčně zadarmo, nicméně za další musí zaplatit. Kdy bude Stadia dostupná i v Česku, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Konzole Shield předběhla svou dobu. Bohužel

Výrobci televizních konzolí se v posledních měsících předhání, kdo přijde se zajímavější službou cloudového hraní – tedy s platformou, díky které nebudou...

Výběr článků

Načítám