Hlavní obsah

Chytrý reproduktor ukryli do koule. Češi si ho ale nekoupí

Novinky, Ondřej Husák

Ve stínu nových iPhonů odhalila společnost Apple minulý týden také chytrý reproduktor HomePod Mini. Ten má ambice stát se středobodem chytré domácnosti – neplatí to však pro tuzemské domácnosti. V Česku se totiž s oficiálním prodejem stejně jako u předchozí generace zatím nepočítá.

Představení chytrého reproduktoru Apple HomePod miniVideo: archív výrobce

 
Článek

V USA se klasický HomePod prodává za 299 dolarů, tedy v přepočtu za 6955 korun. Menší novinka, která má v názvu ještě navíc slůvko mini, je citelně levnější. Případní zájemci za ni zaplatí jen 99 dolarů (2300 Kč).

Apple odhalil čtyři nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Na české verzi oficiálních stránek Applu byste ale hledali oba modely marně. Americký počítačový gigant je v tuzemsku oficiálně nenabízí, a bohužel ani příchod menší a levnější varianty to nezmění. Je sice možné, že se v nabídce některých obchodů novinka objeví, bude to ale tím, že ji jednoduše přivezou ze zahraničí na vlastní pěst.

Na první pohled má HomePod mini zaujmout kompaktními rozměry, válcovitý tvar nahradil kulatý design. Na kompaktní rozměry se americký počítačový gigant nezaměřil náhodou. Věří, že si nyní lidé koupí těchto chytrých reproduktorů domů více – v některých místnostech mohou mít dokonce dva reproduktory najednou, které díky tomu budou hrát stereo.

Foto: archív výrobce

HomePod mini

Poslechne na slovo

Hlavní funkčnost nicméně zůstala zachována. HomePod je relativně sofistikované zařízení – dokáže obsluhovat chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá.

Pro majitele zařízení s logem nakousnutého jablka to není zas tak velká inovace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž o osobní asistentku Siri, kterou americký počítačový gigant v podstatě uzavřel do speciálního reproduktoru.

Díky tomu bude Siri schopná se snáze napojit na systémy pro chytré domácnosti a na dálku řídit například termostaty, různá zabezpečovací zařízení, přehrávat hudbu apod.

U verze Mini přibyly některé zajímavé vychytávky. Například funkce zvaná Intercom. Pokud budete mít po domě nebo bytě skutečně více chytrých reproduktorů, budete skrz ně moci komunikovat s dalšími členy domácnosti.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Původní Apple HomePod

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

HomePod netáhne, Apple tlumí výrobu

Zájem o chytrý reproduktor HomePod od společnosti Apple není nijak valný. To je i jeden z hlavních důvodů, proč se americký počítačový gigant rozhodl utlumit...

Výběr článků

Načítám