Hlavní obsah

Češi chtějí prorazit ve světě s chytrým hlídačem věcí

České Budějovice

Českobudějovická firma Recall, která prodává a vyvíjí příslušenství a aplikace pro mobilní telefony, vyvíjí GPS sledovač, který díky takzvanému internetu věcí (IoT) a aplikaci slouží jako hlídač věcí. Zatímco jiná taková zařízení vydrží nabitá týdny, sledovač Recallu nemusí být díky IoT připojený do zásuvky a nabitý vydrží šest až osm měsíců. Uvedl to manažer exportu firmy Recall David Vlach.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Hlídač věcí bude hotový v roce 2020. „Koupíte zařízení, spárujete s naší aplikací, nastavíte, co má dělat: můžete mít senzory, na čem potřebujete. Je to jednoduché řešení pro člověka, který chce ochránit věci, na kterých mu záleží: od auta, chaty, domu po domácí mazlíčky, popřípadě i děti,“ řekl k hlídači věcí Vlach.

Češi chtějí uspět s vlastním mobilem v USA

Mobil

Hlavní část prodejů společnosti tvoří její vlastní držáky pro telefony do aut. V Prostějově vyrábí Recall i kožená pouzdra na telefony. Firma chce expandovat do EU a USA, má i zákazníky v Japonsku. Tržby Recallu z prodeje výrobků, služeb a zboží loni vzrostly meziročně o 11 procent na 210,1 milionu Kč, provozní zisk téměř o sto procent na 15,8 milionu. Vyplývá to z firemní účetní závěrky.

Recall vyvinul s vysokou školou ve Zlíně a s firmou Novodesign i vlastní držák do aut. Firma reagovala na to, že před dvěma lety si velcí zákazníci začali sami vyrábět příslušenství. Držák vévodí prodejům, firma jich loni prodala přes 10 000 kusů.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Do vývoje investoval Recall za poslední dva roky deset milionů Kč. Jednou z novinek je hledač klíčů. „Zařízení dáte na klíče, je připojené přes bluetooth k telefonu, telefonem si zařízení můžete prozvonit. Senzor pohybu dokáže udělat z hledače klíčů ochranný mechanismus: můžete si ho dát na kolo, do batohu, k notebooku a zapnout hlídání pohybu. Jakmile někdo sáhne na tu věc, dostane člověk signál do telefonu,“ řekl Vlach. Firma loni v ČR a na Slovensku prodala desítky tisíc senzorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám