Hlavní obsah

Apple zahájil potají výrobu nových čipů

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple teprve minulý týden představila nové počítače s čipy M1, přesto už zahájila výrobu výkonnějšího procesoru, který se ukáže v dalších počítačích s logem nakousnutého jablka. Informoval o tom server Nikkei Asia s odvoláním na zdroje přímo z výroby.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že Apple zatím práce na nových čipech nepotvrdil. Ale to není nijak neobvyklé, americký počítačový gigant totiž nikdy nezveřejňuje žádné informace o nových produktech před jejich oficiálním odhalením.

Navíc o příchodu nových čipsetů od Applu se spekuluje již několik měsíců. Nyní již podle informací serveru Nikkei Asia zamířily do výroby. Apple v současnosti nabízí pouze jedinou variantu čipu M1, nových modelů má být hned několik a mají nabídnout především vyšší výkon.

Apple odhalil nový iPhone. A hromadu novinek k tomu

Internet a PC

Aktuální verze Apple M1 disponuje osmi procesorovými jádry (CPU), podle agentury Bloomberg ale firma pracuje na výkonnější variantě, která bude disponovat 12 jádry CPU. Právě tento model údajně zamířil do výroby.

Sluší se připomenout, že Apple má nicméně plány také na 16jádrové a 32jádrové čipy. S větším počtem jader budou procesory schopny nabídnout výrazně vyšší výkon.

Do budoucna nic jiného

Apple se netají tím, že bude postupně procesory od Intelu nahrazovat ve všech nabízených modelech vlastními čipy ze série Apple Silicon. Do budoucna se tedy s ničím jiným nepočítá.

Pro úspěch tohoto ambiciózního plánu je však nezbytné, aby softwaroví tvůrci připravili dostatek programů. Nový čip Apple M1 totiž staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích.

Běžné aplikace stavěné na platformy od Intelu tak na nových počítačích fungují pouze prostřednictvím speciálního emulátoru Rosetta 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám