Hlavní obsah

Apple odhalil nový iPhone. A hromadu novinek k tomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

V úterý večer se konala první letošní tiskovka společnosti Apple. Americký počítačový gigant na ní ukázal celou řadu zajímavých novinek – vedle nového iPhonu byla k vidění také zcela přepracovaná all-in-one sestava iMac. Premiéru si odbyly také tablet iPad Pro, chytrý přívěšek AirTag či multimediální centrum Apple TV 4K. Novinky.cz sledovaly celou slavnostní akci v on-line reportáži.

Záznam: Apple představí novinkyVideo: Apple

 
Článek

20:00 – Tisková konference společnosti Apple je u konce. Děkujeme za pozornost.

19:56 – „Dnes jsme ukázali hromadu zajímavých novinek. Doufám, že jste z nich nadšeni minimálně tak jako my,“ prohlásil na závěr prezentace šéf Applu Tim Cook.

19:52 – Apple iPad Pro nabídne 12,9palcový displej s podporou HDR10. Výrobce slibuje „nekompromisní jas i kontrast“, přičemž vynikat by měl i přesností barev. Nechybí samozřejmě ani podpora pro Apple Pencil.

19:47 – Historicky měly iPady prakticky vždycky horší fotoaparáty než iPhony. Tomu je ale s novou generací konec. Nový iPad Pro má údajně stejně kvalitní fotoaparáty jako iPhony 12, aby streameři mohli v terénu natáčet rovnou na něj a nemuseli stahovat před stříháním videa z iPhonu do iPadu.

19:45 – Díky novému čipu M1 je iPad Pro výkonnější až o 50 % proti předchozí generaci, grafika je svižnější o 40 % a úložiště dokonce až dvakrát rychlejší. K dispozici bude úložiště o velikosti až 2 TB.

19:42 – Po vzoru iPhonů podporuje nový iPad Pro 5G internet.

Foto: archív výrobce

Nový iPad Pro

19:42 – Apple se netají tím, že díky čipu M1 nebude novinka určena pouze na práci, ale také na hraní her. Dokonce k ní půjdou připojit i ovladače od Xboxu a PlayStationu.

19:41 – Nyní je již jasné, že špičkový čip nebude výsadou pouze počítačů s logem nakousnutého jablka, ale také nového iPadu Pro.

Nový iPad Pro

19:40 – Dočkáme se i nového iPadu Pro!

19:36 – Grafika je u nového iMacu dvakrát výkonnější a strojové učení dokonce 3x výkonnější než u předchozí generace.

19:34 – Nový počítač nabízí úhlopříčku 24 palců a integruje Full HD obrazovku. Apple se netají tím, že novinka bude vhodná i pro hraní her díky platformě Apple Arcade.

19:32 – Nový iMac bude dostupný v celé řadě barevných provedení – například oranžové, červené, modré, zelené či fialové. Do stejné barvy bude laděna také bezdrátová klávesnice, která má nově integrovanou čtečku otisků prstů.

19:30 – Apple iMac byl vždy all-in-one systémem, který integruje všechny důležité součástky do monitoru. Na tom se nic nemění ani s novinkou. Ta ale prošla velkou dietou, díky novým komponentám, které jsou kompaktnější, je tloušťka celého stroje až neuvěřitelná. V podstatě ani na pohled nepoznáte, že jde o plnohodnotný počítač – novinka je totiž tenčí než většina dnešních monitorů.

Foto: archiv výrobce

Apple iMac

Foto: archív výrobce

Porovnání starého a nového iMacu

19:29 – Nový čip Apple M1 staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Kvůli tomu potřebuje speciálně upravené aplikace. Vyniká však optimalizací a nízkou spotřebou.

19:26 – Spekulace se potvrdily, nový iMac staví na špičkovém čipu Apple M1. Ten se osvědčil už loni v nových MacBoocích a Macu Mini, díky němu jsou nové stroje velmi tiché, a přitom si zachovávají nadprůměrný výkon.

19:23 – Jako první se ukazuje nový iMac. 

19:22 – Na řadě jsou počítače Mac!

Apple TV 4K a nový AirTag 

19:19 – Apple se pochlubil, že do služby Apple TV+ přibydou nové pořady. Tou klíčovou novinkou je ale nový hardware – Apple TV 4K, který po vzoru iPhonů pracuje s procesorem Apple A12 Bionic. Díky tomu nabídne jemnější a plynulejší obraz.

19:16 – Americký počítačový gigant tentokrát servíruje nové produkty jak na běžícím pásu. Další novinkou slavnostní akce je Apple TV 4K. 

Foto: archív výrobce

Apple AirTag

19:15 – AirTag se v prodeji objeví na konci dubna. Revoluci ale patrně nezpůsobí, neboť celá řada výrobců podobné řešení nabízí již několik let.

19:12 – AirTag je v podstatě chytrý přívěšek, o jehož příchodu se spekulovalo již několik let. Připnout ho můžete například na klíče nebo vložit do peněženky. Když pak nějakou z takto označených věcí hledáte, jednoduše ji „prozvoníte“ svým mobilem. A budete přesně vědět, kde se nachází.

19:09 – Dalším novým zařízením je AirTag.

Nový iPhone 12 ve fialové barvě

19:07 – Apple odhalil nový iPhone. Jedním dechem je ale nutné dodat, že novinka vychází z loňských dvanáctek. Liší v podstatě jen barvou, nově tak bude k mání fialová. „A ta se k jaru hodí perfektně,“ prohlásil Cook.

Foto: archív výrobce

Nový iPhone 12 ve fialové barvě

19:04 – Cook se v úvodním proslovu zaměřil na úspěchy, kterých v nedávné minulosti Apple dosáhl. Řeč byla například o Apple Card, nedávno uvedených iPhonech 12, ale také o příslibu redukce uhlíkové stopy.

19:02 – Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. „Vítám vás na první akci Applu letošního roku. Jsme tady, abychom opět měnili životy lidí,“ prohlásila hlava amerického počítačového gigantu.

Foto: Brooks Kraft/apple, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

19:00 – Apple je přesný jako hodinky – akce začala úderem 19. hodiny přesně jak bylo naplánováno.

18:44 – Pokud se spekulace o nových MacBoocích potvrdí, půjde patrně o modely s čipem Apple M1. Jde o nový procesor přímo z produkce amerického počítačového gigantu, který se loni ukázal v prvních třech modelech. Apple se netají tím, že novou architekturu hodlá používat ve všech svých nových strojích – nahradí tak čipy od Intelu.

18:31 – Některé zdroje zase uváděly, že na akci budou k vidění nové MacBooky.

18:26 – Předchozí spekulace nasvědčovaly tomu, že prim budou dnes večer hrát počítačové tablety iPad. Pozvánka na slavnostní akci totiž vypadala, jako kdyby byla nakreslena perem Apple Pencil, který používají právě tablety s logem nakousnutého jablka.

18:20 – Tiskovka společnosti Apple by měla odstartovat v 19:00 středoevropského času. Co přesně bude k vidění, americký počítačový gigant do poslední chvíle tajil.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na úterní tiskovku Applu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám