Hlavní obsah

Apple všechna esa z rukávu ještě nevytáhl, chystá další podzimní tiskovku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple uspořádala již v minulých dvou měsících dvě velké tiskové konference, na kterých ukázala novinky pro předvánoční sezonu. Kdo by si myslel, že tak americký počítačový gigant vytáhl již všechna esa z rukávu, byl by na omylu. Další akce nabitá premiérami se uskuteční už příští týden.

Říjnová tiskovka společnosti Apple v 51 sekundáchVideo: archív výrobce

 
Článek

Společnost Apple již v září ukázala světu na tradiční tiskovce dva nové iPady a dvoje chytré hodinky Apple Watch. V říjnu si pak premiéru odbyl chytrý reproduktor HomePod mini společně se čtyřmi novými iPhony.

Co dalšího americký počítačový gigant ukáže, bude jasné již příští týden v úterý. Oficiální start tiskovky je v americkém Cupertinu naplánován na 10 hodin ráno, ve střední Evropě bude tou dobou 19 hodin.

Apple odhalil čtyři nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Apple detaily tají

V minulosti přitom prakticky vždy připisoval na pozvánky nějaký slogan, aby uživatele navnadil. Pozvánka na listopadovou akci je však o poznání tajemnější – obsahuje pouze čas, datum a místo konání.

Internetem nicméně již nyní kolují spekulace o tom, že prim budou hrát na slavnostní akci tentokrát počítače. Apple se totiž ještě před letními prázdninami nechal slyšet, že uvede zcela nové stroje s vlastním procesorem Apple Silicon.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Zástupci společnosti Apple zatím nic nepotvrdili, ale podle serveru Apple Insider by se mělo jednat o MacBook Pro a Mac Mini. Zda se ukáže ještě nějaká novinka, je otázkou. Apple chce totiž vlastními čipy Silicon vybavit do dvou let všechny své stroje.

Při návrhu nového procesoru, který má konkurovat těm nejlepším čipům pro běžné počítače, se Apple inspiroval svou současnou nabídkou. „Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookem. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Apple láká na iPady a chytré hodinky, nové iPhony neukázal

Mobil

Důležité jsou aplikace

Nový čip Apple Silicon nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru. V současnosti je již hotový kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe.

Další programy by měly rychle přibývat díky vývojářským kitům, které Apple předním společnostem rozdal. Pro běžné uživatele navíc bude k dispozici aplikace Rosetta 2, prostřednictvím níž bude možné převést starší programy na novou platformu doslova na pár kliků.

Foto: Apple

Pozvánka na tiskovou konferenci společnosti Apple, která se bude konat v úterý 10. listopadu v americkém Cupertinu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je už miliarda uživatelů iPhonů

Letos uplynulo 13 let od doby, kdy byl světu představen první chytrý telefon s logem nakousnutého jablka. Tento rok se do historie zapíše především kvůli tomu,...

Výběr článků

Načítám