Hlavní obsah

Na světě je už miliarda uživatelů iPhonů

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Letos uplynulo 13 let od doby, kdy byl světu představen první chytrý telefon s logem nakousnutého jablka. Tento rok se do historie zapíše především kvůli tomu, že se v něm podařilo překonat milník miliardy aktivních uživatelů iPhonů. Vyplývá to z odhadů uznávaného analytika Neila Cybarta.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

„I po třinácti letech od zahájení prodeje zůstává iPhone nejpopulárnějším a nejprodávanějším smartphonem na světě,“ prohlásil Cybart. Někteří konkurenční výrobci sice v absolutních prodejích Apple předběhli, je to ale dáno tím, že mají daleko širší nabídku.

Uznávaný analytik má v dominantním postavení na trhu jasno. „Konkurenti i nadále iPhone bezostyšně kopírují nebo se jím přinejmenším nechávají silně ovlivnit,“ prohlásil Cybart podle agentury DPA k pokoření miliardového milníku aktivních uživatelů.

Applu klesl zisk, iPhony tolik netáhly

Mobil

Odhalení iPhonů nikdo nečekal

Bylo to v úterý 9. ledna 2007 – tehdy spoluzakladatel Applu Steve Jobs ukázal světu vůbec první iPhone. Od té doby se staly z modelů s logem nakousnutého jablka jedny z nejúspěšnějších smartphonů na celosvětovém trhu.

Ještě krátce před tiskovkou vůbec nikdo netušil, že se Apple chystá vstoupit do světa telefonů, do té doby se věnoval především počítačům, notebookům a kapesním hudebním přehrávačům.

Foto: Apple

První iPhone

„Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ představil před deseti lety světu první jablečný smartphone Jobs.

Přístroj byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se vyjímalo pouze jediné tlačítko. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Telefon s logem nakousnutého jablka navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Apple zvolil radikální postup. Nabíječku a sluchátka nedá ani ke starším iPhonům

Mobil

Sluší se však zdůraznit, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Přesto se Applu podařilo mezi konkurencí relativně rychle prosadit. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Čtyři nové iPhony

Pro letošní vánoční sezónu představil Apple vůbec poprvé v historii hned čtyři iPhony najednou, prodávat se ale zatím začaly pouze dva. Aktuálně je tak možné v obchodech zakoupit pouze iPhone 12 a luxusnější variantu iPhone 12 Pro. První zmiňovaný se v obchodech nabízí od 24 990 Kč, verze 12 Pro pak od 29 990 Kč. Uvedené ceny přitom platí pro základní konfigurace s nejmenší pamětí. Modely s větším úložným prostorem vyjdou o několik tisíc korun dráž.

Zbylé dvě novinky – malý iPhone 12 mini a nejlepší provedení iPhone 12 Pro Max – přijdou na trh až v listopadu. Ze všech čtyř novinek bude verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max pak startuje na částce 33 990 Kč.

Více se o všech čtyřech nových telefonech s logem nakousnutého jablka dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12.Video: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 Pro.Video: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám