Hlavní obsah

Výrobci chystají desítky nových notebooků. Dorazí už před Vánocemi

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se nezadržitelně blíží. Přestože do Štědrého dne zbývají už jen necelé dva měsíce, na pultech obchodů by se měla objevit ještě před vypuknutím svátků řada nových notebooků. Uvedli to zástupci společnosti AMD při premiéře nové mobilní platformy Ryzen Mobile.

Foto: archív výrobce

Takto budou vypadat nové notebooky s čipy Ryzen Mobile, které se již testují v centrále AMD.

Článek

Nové stroje by měly stavět právě na čipech z rodiny Ryzen, které doposud byly výsadou výhradně stolních počítačových sestav. Počítá se s tím, že v první vlně přinesou nové notebooky společnosti HP, Lenovo a Acer. Právě modely od těchto výrobců by měly být k dostání ještě před Vánocemi.

V druhé vlně pak budou platformu Ryzen Mobile nabízet další výrobci, například Dell či Asus. Tyto společnosti však své laptopy odhalí až příští rok. S největší pravděpodobností hned zkraje roku na největším veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky CES, který se bude konat tradičně v lednu v americkém Las Vegas.

Dohromady se tak do prodeje chystají desítky nových strojů.

Foto: archív výrobce

Zástupci AMD prozradili, že do prodeje se chystají desítky nových strojů.

Vyšší výkon než konkurence

Platforma Ryzen Mobile, která dříve byla známá pod označením Raven Ridge, spojuje architekturu Zen známou ze stolních PC s grafickými jádry Vega. Nejprve budou k dispozici dva procesory z nové řady.

Konkrétně půjde o modely Ryzen 7 2700U a Ryzen 5 2500U, které budou určeny do ultratenkých notebooků a hybridních zařízení 2v1. Nabídnou totiž spotřebu 15 W, mohou se přesto pochlubit až o 44 % vyšším procesorovým a 161 % vyšším grafickým výkonem než konkurenční řešení.

Foto: archív výrobce

Porovnání výkonu procesoru Ryzen Mobile s konkurenčním čipem od Intelu.

Oba procesory nabízejí čtyři procesorová jádra a osm vláken. Integrované grafické jádro Vega umožňuje plynulé hraní populárních eSports titulů v rozlišení Full HD – například League of Legends, Overwatch, Counter-Strike: Go, DOTA 2. Na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

„Pro rok 2017 jsme slíbili návrat inovací a soupeření do každého segmentu PC trhu a dnes naplňujeme tento slib v oblasti notebooků poté, co jsme již úspěšně uvedli nové produkty pro stolní počítače. Mobilní procesory Ryzen nabízejí špičkový výkon pro každodenní činnosti, multi-tasking i pokročilejší práci, a to vše při skvělé výdrži baterie,“ prohlásil Jim Anderson, viceprezident AMD a šéf divize Computing and Graphics.

Foto: archív výrobce

Takto budou vypadat nové notebooky s čipy Ryzen Mobile, které se již testují v centrále AMD.

Reklama

Výběr článků

Načítám