Hlavní obsah

Tablet od Microsoftu neumí nic pořádně, navezl se do konkurence šéf Applu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Applu Tim Cook se v konferenčním hovoru s novináři ostře navezl do konkurenčního tabletu Surface, který byl odhalen jen pár dní po premiéře iPadu Mini. Přístroj od Microsoftu se podle něj snaží dělat kompromisy, aby zaujal co nejpočetnější skupinu uživatelů, a ve skutečnosti neumí nic pořádně.

Foto: Reuters

Šéf Apple Tim Cook

Článek

„Je to stejné, jako byste navrhli auto, co umí létat a plavat. Věřím, že by to nebyl problém, ale žádnou z těch činností nebude dělat výborně,“ prohlásil na účet Surfacu Cook. V rozhovoru zároveň ale připustil, že novinku od Microsoftu zatím osobně netestoval a svůj názor si vytvořil pouze na základě recenzí, které si přečetl na internetu.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Hlavní problém je podle něj v tom, že americký počítačový gigant se se svým přístrojem snaží zalíbit běžným uživatelům i korporátní sféře. Zároveň prý Surface není plnohodnotný tablet, ale hybridní zařízení, které se kromě tabletů snaží konkurovat i notebookům. „Pokud chcete být úspěšní, musíte se rozhodnout, jaký přesně váš produkt bude,“ konstatoval šéf Applu.

Na otázku, zda by mohl Microsoft se Surfacem Applu konkurovat, odpověděl Cook velice jasně: „Lidé vždycky chtěli iPad a myslím, že ho budou chtít i nadále.“

Acer má z novinky obavy

Surface je prvním počítačovým tabletem společnosti Microsoft. Až doposud se totiž americký počítačový gigant snažil svůj operační systém Windows na trhu prosadit díky partnerským výrobcům. Příchodu novinky se tak logicky tyto společnosti obávají.

„Snaží se zabít celý ekosystém… Mají tolik peněz… Mohou nás zabít všechny,“ neskrýval své obavy šéf společnosti Acer J.T. Wang. „Možná si myslí, že je třeba agresivně se postavit Applu a nespoléhat na značky, jako je Acer,“ konstatoval.

Proti chystanému tabletu Surface se šéf Aceru ohradil už na začátku srpna: „V Microsoftu by se měli zamyslet. Bude vytvářet obrovsky negativní dopad na celý ekosystém a další výrobci na to mohou zareagovat negativně.“

Tím jasně naznačil, že velcí výrobci by se mohli odklonit od symbiózy s Microsoftem a ve svých zařízeních by mohli začít nabízet konkurenční platformy. Podle Wanga by se měl americký počítačový gigant „věnovat vývoji softwaru a výrobu hardwaru přenechat zkušenějším výrobcům“. [celá zpráva]

Apple sází na menší displej a nižší cenu

Jedním z konkurentů pro nový Surface je také iPad Mini od Applu. Ten má poprvé v historii firmy menší displej (7,9 palce). Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steve Jobs přitom vždy tablety s menší úhlopříčkou odmítal. Podle některých analytiků ale jablečný výrobce nemá s ohledem na stále úspěšnější konkurenci na výběr.

iPad Mini také sází na nižší cenu. Srovnatelnou verzi s tabletem Surface (WiFi připojení a kapacita 32 GB) nabízí Apple o více jak tisíc korun levněji. [celá zpráva]

Foto: Apple

iPad Mini

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám