Hlavní obsah

Zásah z ptačí perspektivy. Podívejte se, jak první autonomní dron hasí požár

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az
Houštka

Studenti fakulty elektrotechnické pražského ČVUT testovali ve Staré Boleslavi nedaleko Prahy první autonomní hasicí dron, který může pomáhat hasit požáry ve výškových budovách. Do budoucna by se mohl dron využívat při zásazích hasičů u požárů, ale i při vyhledávání lidí nebo nebezpečných předmětů.

První autonomní hasící dron uhasil požár pomocí kapsle s vodou. Podívejte se na zásah z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Unikátní systém spočívá na autonomně se pohybujícím dronu. Dokáže tedy letět, aniž by byl kýmkoliv ovládán. Na dronu je umístěna hasicí kapsle, se kterou je schopný velmi rychle zasáhnout při požáru ve výškových budovách a pomocí infračervené kamery detekovat a lokalizovat jeho místo.

„Nikde na světě toto zatím není. Existují systémy, kdy dron hasí za pomoci hadice, ale to je omezené doletem. Náš systém by dokázal operovat i na kilometrovou vzdálenost,“ vysvětlil Novinkám Martin Saska, vedoucí skupiny multirobotických systémů fakulty ČVUT.

„Máme spočítané, že na uhašení požáru v celém bytě o rozloze šedesát metrů čtverečních je potřeba pět kapslí,“ dodává. Během příštího roku chtějí studenti vyvinout dron, který unese toto požadované množství, zatím unese jen jednu kapsli. Kapsle obsahuje látku, která zchladí celou místnost a odebere požáru kyslík.

Foto: Novinky

Zatím udrží jen jednu kapsli, v příštím roce by jich měl udržet až pět.

Kromě samotného hašení dokáže také pomoci při vyhledávání lidí nebo nebezpečných předmětů, například plynových lahví.

První pokus byl neúspěšný

Hasiči ze stanice Mělník a místní dobrovolná jednotka z Brandýsa nad Labem byli osloveni fakultou ČVUT pro spolupráci a experiment provedli v opuštěném několikapatrovém domě. Rozdělali zde menší požár, který měl dron za úkol uhasit.

První pokus o vstřelení hasicí patrony oknem se však nepodařil. Patrona zasáhla parapet.

Na řadu pak přišel druhý pokus, který byl již úspěšný, a patrona se dostala do místnosti, kde začala bojovat s plameny.

Foto: Novinky

Dron je výsledkem několikačlenného týmu - jedním z nich je i student 2. ročníku magisterského studia na ČVUT.

„Podařilo se nakonec ukázat to, že dron dokáže opravdu vstřelit kapsli do okna. Ověřili jsme si i to, že budeme mít velký problém s GPS, protože v blízkosti budov vzniká odraz GPS signálu. Máme již v plánu pro další prototyp využít palubních senzorů k lokalizaci dronu, nebude tak spoléhat na GPS signál,” řekl Saska.

Drony jsou budoucnost

„Vnímáme v dronech velkou budoucnost. V rámci hasičského sboru máme pro jejich používání koncepci. V dnešní době jsme schopni je používat pro monitoring v místě zásahu. V současné chvíli ale narážíme na problémy s legislativou, která komplikuje jejich používání,“ svěřil Novinkám ředitel územního odboru HZS Středočeského kraje Jaroslav Gabriel.

Fakulta elektrotechnická jedná s hasiči o možném nasazení dronu, zájem mají podle Sasky hasiči Středočeského a Plzeňského kraje. „Motivace pro vznik tohoto systému vznikla v Dubaji, kde nutně potřebují systém pro nasazení ve výškových budovách,” uvedl Saska.

Foto: archiv Fakulta elektrotechnická ČVUT, Novinky

Dron vidí hořící místo.

Dron navrhl třiadvacetiletý student fakulty ČVUT Vojtěch Nydrle v rámci své závěrečné práce během pandemie. Jeho úkolem bylo zpracování hardwarové části dronu. Pomocí programu tak navrhl velikost vrtulí či baterií a poté jednotlivé díly, které se nechaly vyrobit.

„Věřím, že dron pomůže zachránit spoustu životů a bude využit v dobrém smyslu,“ říká Nydrle.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám