Hlavní obsah

Vstupenku si koupíte za bitcoiny. Největší řetězec kin v USA začal přijímat kryptoměny

New York

Americká společnost AMC, která je největším řetězcem kin ve Spojených státech, začala při platbách na internetu přijímat bitcoin, ethereum, bitcoin cash a litecoin. Na Twitteru to oznámil šéf podniku Adam Aron. Podle něj přibude i možnost platit dogecoinem, tedy kryptoměnou, která původně vznikla z legrace. Firma reaguje na rostoucí oblibu kryptoměn, záměr začít přijímat bitcoin avizovala už v srpnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Velká novinka! Jak jsme slíbili, máme tady mnoho nových způsobů, jak u AMC platit online. Tramtarará, prosím, hrdě přijímáme… bitcoin, ethereum, bitcoin cash, litecoin,” napsal Aron. Dodal, že další na řadě bude dogecoin.

Společnost AMC začala už v říjnu přijímat dogecoin jako platbu za dárkové karty ve spolupráci s firmou BitPay, uvedl server CoinDesk Beta. Tuto kryptoměnu, kterou si oblíbil a podle svých slov ji i drží zakladatel automobilky Tesla Elon Musk, ale zatím není možné použít při nákupu vstupenek.

Češi budou moci platit kryptoměnami stejně jako platebními kartami

Internet a PC

AMC provozuje v USA 593 kin a dalších 335 jich má v zahraničí. O firmě se v poslední době hovořilo zejména v souvislosti s oblibou jejích akcií u části drobných investorů. AMC se díky sociální síti Reddit těšila oblibě spolu s akciemi prodejce videoher GameStop a některých dalších firem.

Zájem o kryptoměny projevuje stále více velkých amerických firem. Pro mnohé jsou ale spíš než možným platidlem jen investičním nástrojem. Analytici vyjadřují pochybnosti ohledně schopnosti kryptoměn sloužit jako každodenní prostředek směny, a to kvůli jejich velkým kurzovým výkyvům.

Chci výplatu v bitcoinech, prohlásil nový starosta New Yorku

Internet a PC

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám