Hlavní obsah

Daně za příjmy z kryptoměn budou v Rakousku téměř dvakrát vyšší než v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko zavede od března příštího roku daň na příjmy z kryptoměn, a to ve výši 27,5 procenta. Informovalo o tom rakouské ministerstvo financí. Odvody budou tedy téměř dvakrát vyšší než v Česku, neboť v tuzemsku se kryptoměny stejně jako akcie daní sazbou 15 procent ze zisku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přestože daňová povinnost bude zavedena až od 1. března, bude se vztahovat zpětně na všechny kryptoměny získané od 28. února 2021. Danit se nebudou pouze kryptoměny nakoupené před tímto datem.

Výjimku představují také případy, kdy lidé před 1. březnem nadcházejícího roku budou kryptoměnu držet déle než jeden rok. Pro budoucí odvody daní v Rakousku nicméně už nebude rozhodující, jak dlouho člověk bitcoin či jiné virtuální mince vlastní.

Zisk z kryptoměn se musí danit

Ekonomika

Pravidla jsou tedy nastavena podobně jako v České republice. Zatímco u akcií je tuzemský investor osvobozen od placení daně, pokud cenný papír vlastnil déle než tři roky, v případě kryptoměn to neplatí.

„Zavedením nové daně zajišťujeme větší spravedlnost pro investory a rovné podmínky na trhu,“ prohlásil rakouský ministr financí Gernot Blümel s tím, že kabinet chtěl tímto krokem přispět také k odbourání nedůvěry a předsudků vůči kryptoměnám.

Historické rekordy

Oznámení o zavedení nové daně si Rakousko naplánovalo na dobu, kdy nejznámější kryptoměny atakují svá rekordní maxima. Například nejznámější bitcoin se v úterní špičce obchodoval za 68 525 dolarů (1 491 790 Kč), což je absolutní rekord.

To samé platí také v případě dvojky trhu – ethereum mělo v úterý zatím historicky nejvyšší hodnotu 4839 dolarů (105 390 Kč).

Bitcoin má na kontě nový rekord, stejně jako ethereum

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám