Hlavní obsah

Vousatá žena či srdce v plamenech. Chystá se 200 nových emotikonů

Novinky, Lenka Zoulová

Smajlíky a emotikony se v elektronické komunikaci používají již desítky let. Nyní se chystá hned několik nových sad, do roku 2020 by mělo přibýt 200 nových emoji. Mezi nimi nebude chybět například vousatá žena či srdce v plamenech. Informovalo o tom konsorcium Unicode, které nové emotikony schvaluje.

Foto: Konsorcium Unicode

Ukázky chystaných emoji

Článek

Konsorcium se nechalo slyšet, že nové emoji dovolí uživatelům vyjádřit „jak moc byl uplynulý rok špatný“. Naráželi přitom na smajlíky se zatočenou hlavou či srdce obmotané obvazy. Řada novinek totiž reflektuje nepříliš pozitivní události, které se v posledních měsících staly.

Samozřejmě mezi celkem 217 novými emoji se ukážou také pozitivní obrázky – například zamilované páry s různými barvami kůže a srdíčkem nad hlavou. Díky nim budete moci dát všem najevo, jak je vaše rodina šťastná.

Všechny nově schválené emoji se budou uvolňovat postupně v jednotlivých rocích. Část tedy vyjde ještě letos, například na vousatou ženu si ale budeme muset počkat až do příštího roku. Poslední várka schválených emoji pak vyjde v roce 2022.

Foto: Konsorcium Unicode

Emoji budou vydávány ve vlnách, vousaté ženy se dočkáme v příštím roce.

První smajlík v e-mailu byl už v roce 1982

Smajlíky jsou v dnešní době již neodmyslitelnou součástí komunikace, a to nejen na internetu. Objevují se v různých e-mailech, chatech, SMS zprávách, ale například také v klasických papírových dopisech. Vůbec první smajlík v e-mailu byl přitom odeslán téměř před čtyřmi dekádami 19. září 1982.

Pod pojmem smajlík si většina lidí představí žlutý kruh symbolizující lidskou tvář, ve kterém dvě tečky signalizují oči a oblouček pusu. Přesně tak totiž smajlík vypodobnil už v roce 1963 výtvarník Harvey Ball.

Tehdy šlo o součást kampaně pro pojišťovací společnosti. Jejím cílem bylo motivovat zaměstnance k lepší morálce a pracovní kázni.

Foto: Konsorcium Unicode

Ukázka nových emoji

Smajlíky se změnily k nepoznání

V běžné komunikaci se však smajlíky začaly používat až později – právě ve zmiňované 19. září 1982, tedy o 19 let později. Tehdy totiž Scott Fahlman navrhl pro radu informatiků na Carnegie Mellon University textovou podobu smajlíků.

Zprvu byly navrženy dva tvary. Znaky :-) měly označovat vtipy a protiklad :-( měl pak upozorňovat na věci, které nejsou vůbec vtipné.

Od té doby se množství smajlíků výrazně rozšířilo, jednotliví uživatelé prostřednictvím nich zpravidla vyjadřují své emoce. Původní textová podoba prakticky vymizela – počítače, chytré telefony i tablety totiž původní obličeje složené ze tří ASCII znaků v drtivé většině případů dnes již automaticky přepisují do grafické podoby. Zobrazí tedy nakreslenou tvář.

Foto: AP

Ukázka moderních smajlíků

Historie se mohla psát již dříve

Sluší se připomenout, že prapředkové smajlíků se objevovali již před více než 200 lety. Značka podobající se smajlíku se totiž objevila už v korespondenci žďárského opata Bernarda Henneta, který zemřel v roce 1770.

Historikové také rádi připomínají, že jistou obdobu smajlíků používal už Winston Churchill. V milostných dopisech adresovaných své ženě totiž písmenem X nahrazoval znak polibků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám