Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (142.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle našeho seriálu nabídneme program, který dokáže vytvořit úplný náhled jakékoliv webové stránky. Dále přinášíme tip na program pro snadný a rychlý přístup k předpovědi počasí. A na závěr nechybí ani utilita, která umožní z vašich Windows sledovat informace nejen z teplotních čidel vaší základní desky.

Foto: Karolína Kudláčková

V boskovickém amfiteátru letos zahrají Mňága a Žďorp či Čankišou

Článek

url2bmp 1.03

 Jistě jste již zažili situaci, kdy potřebujete vytvořit náhled nějaké webové stránky. Běžné snímače obrazovky většinou sejmou jen tu část stránky, kterou máte právě na obrazovce. Ale v mnoha případech bývají webové stránky větší (většinou delší). Na to již obvykle programy pro snímání obrazovek nestačí, i když existují výjimky (např. sharewarový SnagIt).

A právě v této situaci vám přijde vhod dnes recenzovaný program url2bmp, který dokáže vytvořit náhled celé webové stránky a uložit ho do jednoho ze čtyř nabízených formátů. V nabídce najdeme formáty BMP, PNG, JPEG a TIFF. Trochu zamrzí, že u nejčastěji používaného formátu JPEG nemůžete nastavit úroveň komprese a tudíž nemůžete ovlivnit kvalitu a velikost výsledného snímku. Standardně je nastavena poměrně vysoká komprese a tudíž stránky uložené v tomto formátu jsou viditelně zkreslené. Proto doporučuji použít raději formát PNG, který podává velice slušné výsledky. A nebo můžete použít zbylé dva formáty a obrázek pak v nějakém grafickém programu, který umožňuje nastavit stupeň komprese, převést na JPEG.

Ovládání programu je velice jednoduché, stačí jen zadat adresu webových stránek, vybrat formát a název souboru a stisknout tlačítko "GO". Ještě předtím je však nutné ručně stanovit alespoň přibližné rozměry webových stránek. Na rozdíl o komerčního SnagITu bohužel program neumí si tuto informaci získat automaticky, což je jediná podstatná věc, která mu chybí k dokonalosti. Nicméně pokud nastavíte větší rozměry stránek, není žádným problémem výsledný obrázek oříznout ve vašem grafickém editoru.

[ Ke stažení zde | Velikost: 368 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

WeatherCast

Mate nepřetržité připojení k internetu a chtěli byste mít téměř okamžitý přístup k aktuálním informací o počasí a předpovědi na pět dní dopředu? Pak by se vám mohl líbit program WeatherCast, po jehož nainstalování se vám v systémové liště (dole vedle hodin) objeví nová ikonka, která vás okamžitě informuje o aktuální venkovní teplotě a zároveň slouží k rychlému zobrazení pětidenní předpovědi počasí v jednom z mnoha nabízených měst po celém světě. Jen v České republice je k dispozici předpověď pro téměř třicet měst. Kromě dlouhodobé předpovědi je k dispozici i podrobnější předpověď počasí na nejbližších 48 hodin. Ta je ovšem (stejně jako celé ovládání programu) v anglickém jazyce.

[ Ke stažení zde | Velikost: 375 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Motherboard Monitor 5

Motherboard Monitor umožňuje sledovat přímo z vašich Windows řadu zajímavých údajů z čidel vaší základní desky. K dispozici jsou např. informace o aktuální teplotě uvnitř počítače a teplotě procesoru, které si stejně jako u SpeedFanu můžete nechat zobrazit v systémové liště vedle hodin. Zároveň program dokáže průběžně ukládat informace z čidel do textového souboru a v případě překročení stanovené hranice informovat uživatele. Ve srovnání se SpeedFanem nabízí Motherboard Monitor více možností nastavení a tzv. Dashboard, ve kterém můžete pohodlně sledovat vámi vybrané informace.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,92 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám