Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (132.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V další várce kvalitního softwaru zadarmo vám přinášíme plnohodnotný program pro správu fontů, utilitu určenou webdesignerům a sloužící k rozdělení obrázků na více částí. A na závěr také malý program, který vám umožní v Outlooku otevřít zablokované přílohy.

Foto: Leona Roháčková

Vozy Wikov jsou neodmyslitelně spjaty s prostějovskou továrnou Wichterle Kovářík

Článek

AMP Font Viewer 3.50

Máte ve svém počítači stovky fontů a rádi byste měli přehled, jak který z nich vypadá? Pak by vám neměl chybět malý a přesto propracovaný program nesoucí název AMP Font Viewer a pocházející ze Španělska. Ten totiž patří mezi to nejlepší, co v oblasti bezplatných programů pro správu fontů můžete najít.

Font Viewer poskytuje přehledný seznam všech nainstalovaných fontů, přičemž u každého fontu zároveň vidíte náhled, abyste si mohli udělat představu, jak daný font vypadá. Tento náhled může sestávat ze tří předdefinovaných textů a nebo si můžete zadat vlastní text. To je obrovská výhoda oproti některým konkurenčním programům, které zobrazují jen pevně stanovený text. Doporučuji nastavit si text s českou diakritikou, čímž na první pohled poznáte, zda je daný font použitelný i pro češtinu.

Program zobrazuje náhledy všech fontů pod sebou, což oceníte především v situaci, kdy vybíráte vhodný font pro váš dokument a nemůžete se rozhodnout, který z fontů bude nejlepší. Samozřejmostí je možnost nastavení velikosti fontu u zobrazovaného textu.

V případě, že se často zabýváte grafikou nebo DTP, jistě vám přijde vhod i možnost vytisknout si náhledy všech nebo jen vybraných fontů na papír. I zde máte možnost nastavit si vlastní text jako v případě náhledu. Škoda jen, že chybí ukázka před tiskem, která by se v tomto případě docela hodila. Alespoň, že program ještě před tiskem ukazuje, kolik stránek náhledy vybraných fontů zaberou.

Font Viewer jako správný správce fontů umožňuje jednoduše instalovat a odinstalovávat jednotlivé fonty přímo ze svého rozhraní. Velice užitečná je také možnost prohlížení náhledů doposud nenainstalovaných fontů, které máte třeba na CD. A pokud se vám nějaký font líbí, jedním kliknutím ho můžete prostřednictvím tohoto programu nainstalovat. Zajímavostí je také možnost třídění jednotlivých fontů do skupin.

Uživatelské rozhraní v angličtině je vcelku přehledné a na ovládání programu si docela rychle zvyknete. Oproti konkurenčním freewarovým programům oceňuji především široké možnosti nastavení náhledu, které se blíží možnostem komerčních programům. Další výhodou programu je, že nevyžaduje instalaci a zároveň zabírá minimum místa na pevném disku. A nejen proto si Font Viewer určitě zaslouží vaši pozornost.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 350 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Splitz! 1.51

Splitz! je určen především webdesignerům a autorům webových stránek, neboť pomocí něho snadno rozdělíte veliký obrázek na více částí. Program přitom automaticky vygeneruje tabulku s jednotlivými částmi obrázku přímo ve formátu HTML. Rozdělením obrázku na více částí dosáhnete např. rychlejšího načítání vašich webových stránek. Program má přehledné uživatelské rozhraní a podporuje formáty JPEG, PNG, BMP a TIFF. V případě prvně uvedeného formátu si můžete zvolit i stupeň JPEG komprese a přímo v programu můžete porovnat, jaký bude mít vliv na výsledný obrázek.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 365 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

Outlook D-Lock 1.2.2

Poslední dobou se stále častěji setkáváme s viry v elektronické poště a tudíž je celkem logické, že na to zareagovali i tvůrci e-mailových klientů. V nejnovějších verzích MS Outlooku jsou tak např. blokovány přílohy určitých typů. Ne vždy se však musí jednat o viry a tudíž automatické zablokování přílohy může přijít nevhod. Pokud jste si opravdu jisti, že příloha neobsahuje vir, pomocí tohoto programu můžete odblokovat daný typ souboru a v Outlooku ho normálně otevřít. Program podporuje Outlook 2000/XP, nikoliv už bezplatný Outlook Express.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 256 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám