Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (131.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu o bezplatných programech představíme kvalitní program pro kompresi souborů, přehlednou utilitu pro mazání nevyžádané pošty a nakonec i program umožňující poslech českých rádií prostřednictvím internetu.

Foto: obec Šenov u Nového Jičína

Plakát k akci

Článek

IZArc 3.3.1

Kvalitních programů pro kompresi souborů sice na internetu najdete poměrně dost, ale málokterý z nich je úplně zadarmo a bez reklam. A právě proto mne zaujal poměrně komfortní program IZArc, který je nabízen zcela zdarma a přitom vás neobtěžuje žádnou reklamou. Výhodou tohoto programu je i lokalizace do čtrnácti jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

IZArc dokáže rozbalit celkem 40 různých typů archivů včetně nejpoužívanějších ARJ, ZIP, RAR, CAB a ACE. Pro vytváření archivů je nabídka formátů již menší a zahrnuje 11 formátů, z nichž uživateli nejčastěji využíván bude nejspíš ZIP.

Po funkční stránce IZArc nabízí např. prohledávání archivů, vytváření samorozbalovacích archivů, konverzi mezi jednotlivými formáty, rozdělení archivu na více menších souborů, ochranu archivů heslem, opravu poškozených archivů nebo šifrování souborů. Samozřejmostí je i možnost propojení s vaším antivirovým systémem.

Poněkud netradiční funkcí je "Hacker hesel", který dokáže za pomoci slovníku nebo metody "Brute Force" zjistit heslo zabezpečených archivů. Užitečná je možnost vytištění nebo zaznamenání obsahu archivu do textového souboru.

Ve srovnání s nedávno testovaným programem UltimateZIP mne však chybí funkce umožňující automatické rozbalení více archivů najednou, která mne často ušetří poměrně hodně času a úsilí. Na druhou stranu k tomuto účelu lze použít i samostatný program ExtractNow, o kterém jsme již v našem seriálu také psali.

Uživatelské rozhraní a samotné ovládání programu nijak nevybočují z toho, co známe u ostatních programů jako je např. komerční Winzip. Snad jen IZArc nabízí kromě klasického zobrazení také zobrazení ve stylu průzkumníku, prostřednictvím kterého získáte lepší přehled zejména o obsahu rozsáhlejších archivů.

LZArc je bezesporu jedním z nejlepších bezplatných programů pro kompresi souborů, který můžete na internetu najít. Výhodou je absence jakékoliv obtěžující reklamy a zároveň uživatelské rozhraní v domácím jazyce.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 2,71 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Magic Mail Monitor 2.9

Pokud máte pomalé připojení k internetu a zároveň vám často chodí nevyžádané e-maily s velkými přílohami, určitě se vám bude hodit Magic Mail Monitor. Ten dokáže zobrazit seznam všech nových e-mailů ve vaší schránce, aniž by je bylo nutné nejprve celé stáhnout do vašeho počítače. U každé zprávy vidíte odesilatele, předmět a její velikost. S tímto programem tak snadno smažete nevyžádané zprávy, viry, či zprávy s velkými přílohami přímo ze serveru. Magic Mail Monitor podporuje kontrolu více účtů zároveň a má velice přehledné uživatelské rozhraní. To vše při velikosti instalačního souboru pouhých 80 kB.

[ Ke stažení zde | Velikost: 80 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

NetRadio 1.01

Tento malý program umožňuje poslouchat rádio přes internet. Vybírat můžete mezi 27 českými stanicemi (např. Evropa 2, Kiss 98, Kiss Hády, Bonton Radio Deejay, Frekvence 1...) a třemi kvalitami poslechu podle rychlosti vašeho připojení k internetu.

 [ Ke stažení zde | Velikost: 300 kB | Hodnocení: 7/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám