Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (130.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle nabídneme profesionální DTP program, který uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Dále představíme hodiny se světovým časem a synchronizací z internetu, a konečně i jednoduchý program pro přidání copyrightu k vašim obrázkům a fotografiím.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

RagTime Solo (5.6.1)

V minulém díle jsme vám představili bezplatný vektorový grafický editor určený především pro vytváření jednoduché grafiky a dnes vás seznámíme s profesionálním nástrojem pro DTP (Desktop Publishing), který je pro nekomerční použití zdarma a můžete s ním vytvářet i ty nejnáročnější tiskoviny.

Německý RagTime Solo sice není moc známý, ale po jeho vyzkoušení musím konstatovat, že se jedná skutečně o plnohodnotný sázecí program, který svými možnostmi do jisté míry může konkurovat dokonce, v profesionální sféře často používaným, DTP programům od Quarku a Adobe.

Vzhledem k tomu, že takovýto program se nenaučíte ovládat okamžitě, velice oceňuji kvalitní tutoriál obsahující animované screenshoty a zároveň navazující cvičení. Prostřednictvím něho se seznámíte s ovládáním programu a sami si vyzkoušíte základní funkce. K dispozici je také celá řada ukázkových souborů.

RagTime Solo je profesionální sázecí nástroj s mnoha možnostmi a funkcemi. Přímo z programu můžete vytvářet např. profesionálně vyhlížející tabulky a grafy. Samozřejmostí jsou pokročilá typografická nastavení a problémy nejsou ani s většinou českých fontů. Jenom popis všech funkcí by zabral samotný článek. Uživatelé MS Office např. ocení poměrně dobře fungující import textu a tabulek z Wordu a Excelu.

Samotný program je k dispozici jak pro operační systémy MS Windows, tak i pro MacOS (8,9,X). Na testované platformě Windows je poměrně rychlý a podle výrobce i nenáročný na hardware (pro svižnou práci by mělo postačovat Pentium s 64 MB RAM).

Pokud připravujete složitější tiskoviny, každopádně RagTime Solo stojí minimálně za vyzkoušení. Měl by bez problémů zvládnout i např. sazbu časopisu, rozsáhlého manuálu či celé knihy.

[ Ke stažení zde | Velikost: 50 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

SimmTime 2.3.0

SimmTime jsou pokročilé hodiny, které dokáží zobrazit světový čas v různých místech na světě. Součástí programu je přehledná databáze několika stovek měst, přičemž si můžete přidat i vlastní. Vzhled hodin si můžete upravit přesně podle svých požadavků. Kromě toho SimmTime dále umí synchronizovat čas ve vašem počítači s vybraným časovým serverem, a to dokonce i automaticky ve vámi zvoleném intervalu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,82 MB | Hodnocení: 9,5/10 ]

CopyRightLeft 0.4 beta

Internet je místem, kde je bohužel porušování autorských práv poměrně běžné, a tak pokud máte na svých stránkách např. fotogalerii, může se vám snadno stát, že si vaše nejpovedenější obrázky a fotografie někdo vypůjčí a pak je bude na svých stránkách vydávat za své. Jednou z nejjednodušších ochran je umístění copyrightu do vaší fotografie, aby bylo každému jasné, kdo je jejím autorem. A právě k tomuto účelu slouží program CopyRightLeft. Ten dokáže do fotografie umístit jakýkoliv vámi zadaný text. Můžete si přitom nastavit typ, barvu čí stín okolo písma a umístění textu. Možná namítnete, že tohle zvládne každý grafický editor, jenže CopyRightLeft dokáže automaticky přidat váš copyright jedním kliknutím do všech vámi zvolených obrázků. Program je zatím v betaverzi a tak si nelze nevšimnout několika drobných chyb, které však nebrání jeho používání.

[ Ke stažení zde | Velikost: 800 kB | Hodnocení: 7/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám