Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (126.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme další tři programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Pomocí prvního z nich se dozvíte řadu informací o vašich snímcích pořízených digitálním fotoaparátem. Dále nabídneme program pro přímou editaci MP3 souborů a nakonec malou utilitu, která automaticky zavírá vyskakující pop-up okna s reklamou.

Foto: archiv Eben Trio

Eben Trio.

Článek

Exifer 2.1.5

Digitální fotografie s sebou přináší mnoho výhod oproti fotografii klasické a jednou z nich je i to, že každý digitální snímek s sebou nese i řadu zajímavých informací týkajících se podmínek jeho vzniku. Pomocí speciálního programu, který dokáže ze snímku přečíst tzv. EXIF informace, se dozvíte např. jakým typem digitálního fotoaparátu byl snímek pořízen, při jakém nastavení citlivosti, zoomu, zda byl použit blesk či dokonce přesnou hodnotu clony.

Jedním z bezplatných programů, jenž umožňuje tyto informace zobrazit a pracovat s nimi, je německý Exifer. Uživatelské rozhraní (dostupné také v angličtině) se podobá spíše prohlížeči obrázků (jako je např. ACDSee) a tudíž v levém okně vidíte náhledy všech fotografií v určité složce, zatímco pravé okno slouží k zobrazení EXIF informací týkajících se vybrané fotky. Ty jsou pro větší přehlednost roztříděny do pěti kategorií. Program nabízí i tzv. Custom View, ve kterém se zobrazují pouze ty informace, které vás zajímají a které si sami zvolíte.

Mezi další funkce programu patří možnost úpravy orientace snímku (včetně jeho EXIF náhledu), možnost doplnění snímku o copyright, nebo vytvoření zálohy EXIF informací. To se hodí zejména v případě, kdy k úpravě snímků používáte grafický editor, který EXIF nepodporuje. Po úpravě snímku v takovém editoru totiž dojde ke ztrátě těchto informací a pokud si je dopředu uložíte, můžete je opět do snímku pomocí Exiferu přidat. Jistě užitečnou funkcí je i hromadné přejmenování snímků podle zadaných kritérií s možností jejich automatického očíslování.

Exifer doporučuji alespoň vyzkoušet každému majiteli digitálního fotoaparátu. Jeho uživatelské rozhraní je vcelku přehledné a ovládání by nemělo průměrnému uživateli činit žádné potíže. Program je šířen jako postcardware a pokud vám tedy přijde Exifer užitečný, tak byste měli autorovi poslat pohlednici.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 1,62 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Mp3DirectCut 1.32

Tento malý program dokáže editovat hudební soubory ve formátu MP3, aniž by je bylo nutné nejprve převést do WAVu. Pomocí programu snadno odstraníte určitý časový úsek z písničky nebo upravíte hlasitosti písničky (či jen její části). Vzhledem k tomu, že nedochází k žádné rekompresi, kvalita zůstává shodná s původním souborem. Funkční nabídka programu Mp3DirectCut je omezena pouze na základní možnosti editace, ale pro náročnější úpravy ani program není určen - vždyť také zabírá na pevném disku jen něco okolo 100 kB.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 86 kB | Hodnocení: 8/10 ]

MyPopupKiller 1.11

Pokud používáte k surfování internetem Internet Explorer a často máte otevřeno více než desítku stránek najednou, jistě víte, jak těžké je orientovat se v nich. MyPopupKiller zobrazuje přehledný seznam všech otevřených oken vašeho prohlížeče a umožňuje vybraná okna jedním kliknutím zavřít. Zároveň jej můžete přepnout do speciálního režimu, ve kterém program automaticky zavírá vyskakující pop-up okna, které většinou neobsahují nic jiného než reklamu a řadu uživatelů jen obtěžují. Kromě Internet Exploreru jsou podporovány i konkurenční prohlížeče Netscape, Mozilla a Opera.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 40 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (121.díl)

V dalším díle našeho seriálu představíme plug-in pro Outlook, který vás zbaví nevyžádané pošty. Dále pak utilitu pro ztišení vaší CD-ROM mechaniky a konečně...

Výběr článků

Načítám