Hlavní obsah

Už i v ČR stoupá zájem o notebooky na úkor stolních počítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výrobci a distributoři počítačů loni v České republice prodali 413 000 nových počítačů, což je o 4,5 procenta více než v roce 2002. Lidé za počítače v tuzemsku utratili přibližně 13 miliard korun.

Foto: Jiří Cysař

Nový design 380.002

Článek

Zatímco prodej klasických stolních počítačů klesl o osm procent, odbyt notebooků vzrostl o 56 procent na 116 000 prodaných kusů. Prodej serverů vzrostl o 16 procent. Uvedla to ve středu společnost IDC, která se zabývá průzkumem trhu.

V prodeji se pozitivně odrazil oslabující dolar vůči české koruně, příznivá cena komponent, klesající cena plochých monitorů i rozvoj bezdrátových technologií. Modernizaci počítačového vybavení si u mnoha zákazníků vyžádal i přechod na nový operační systém Windows XP.

Nejvíce utrácely malé firmy

Nejvíce počítačů kupovaly malé a střední podniky a domácnosti, které utrácely zejména v závěru roku. Malé firmy se na poptávce podílely zhruba 60 procenty, domácnosti pak 15 procenty.

Podle tempa růstu prodeje se ČR umístila na posledním místě v regionu za Chorvatskem a Slovinskem. Naopak nevyšší dynamiku blížící se 40 procentům zaznamenal trh v Rumunsku a na Ukrajině.

Pro letošek IDC předpovídá stagnaci prodeje stolních počítačů, opětovný nárůst odbytu notebooků a mírný růst v kategorii serverů.

Největší část trhu ovládá v ČR firma HP

Mezi výrobci počítačů měla největší podíl značka Hewlett-Packard s 16 procenty trhu, následoval Acer s jedenáctiprocentním podílem a Dell s desetinou trhu. Domácí značky Brave a Autocont měly podíl osm, respektive šest procent.

Prodej tiskáren klesl

Prodej tiskáren na českém trhu v loňském roce zaznamenal podle IDC pokles o desetinu na 316 468 zařízení. Nejúspěšnějším prodejcem zůstává HP s podílem 54 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám