Hlavní obsah

Twitter se propadl do ztráty, tržby překvapivě klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americká internetová společnost Twitter ve druhém čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 270 milionů dolarů (zhruba 6,5 miliardy Kč) po zisku 66 milionů dolarů před rokem. Firma to uvedla ve výsledkové zprávě, která byla zveřejněna v pátek. Tržby se meziročně snížily o procento na 1,18 miliardy dolarů, což firma zčásti připsala nejistotě kolem dohody o jejím převzetí americkým miliardářem Elonem Muskem.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo Twitteru na burze v New Yorku

Článek

Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv očekávali růst tržeb, a to na 1,32 miliardy dolarů z 1,19 miliardy před rokem.

Musk se na převzetí společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč) dohodl letos v dubnu. Tento měsíc však oznámil ukončení dohody, což zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Twitter žaluje Elona Muska, má splnit dohodu a sociální síť koupit

Internet a PC

Falešné účty, nebo propad akcií?

Firma ve zprávě uvedla, že pokles tržeb odráží problémy v reklamním průmyslu související s vývojem makroekonomických podmínek, i nejistotu kolem převzetí podniku Elonem Muskem. Musk předminulý týden v pátek oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Soud tento týden rozhodl, že soudní řízení ohledně dohody o převzetí Twitteru začne v říjnu a mělo by trvat pět dnů.

Důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, Twitter označuje za záminku, jež nemá opodstatnění. Rozhodnutí opustit dohodu podle firmy souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Čtvrteční obchodování na burze cenu akcie Twitteru uzavřelo na 39,52 dolaru.

Musk neuspěl. Soud o budoucnosti Twitteru začne už v říjnu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Investoři Twitteru zažalovali Muska

Investoři Twitteru zažalovali miliardáře Elona Muska za to, že se zpožděním informoval o zvýšení svého podílu ve společnosti. Informovala o tom agentura...

Twitter dostal pokutu 3,5 miliardy

Sociální síť Twitter musí zaplatit ve Spojených státech pokutu 150 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) kvůli obvinění z nezákonného využívání údajů...

Výběr článků

Načítám