Hlavní obsah

Musk neuspěl. Soud o budoucnosti Twitteru začne už v říjnu

– Wilmington

Soudní řízení ohledně rozhodnutí amerického miliardáře Elona Muska odstoupit od dohody o převzetí internetové společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) začne v říjnu a mělo by trvat pět dnů. Rozhodl o tom soud.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk přitom navrhoval, aby řízení začalo až v únoru příštího roku. Twitter naopak požadoval zahájení řízení již v září. Soudem stanovený termín je tak bližší k návrhu firmy Twitter.

Soudkyně Kathaleen McCormicková uvedla, že situace si zaslouží rychlé vyřešení, protože Twitter je veřejně obchodovanou společností. Dodala, že průtahy by mohly způsobit „nenapravitelnou škodu” na straně prodávajících.

Problém s falešnými účty

Musk se na převzetí Twitteru dohodl letos v dubnu. Předminulý týden v pátek však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Musk se už od samého začátku netajil tím, že chce Twitter od falešných účtů očistit, aby z něj udělal „lepší místo pro uživatele“. Žádné konkrétní plány řešení tohoto problému však nezveřejnil. Dosáhnout by se toho ale dalo tak, že by musel být každý účet na Twitteru ověřený, což by v podstatě zcela vyloučilo ze hry anonymní uživatele.

Twitter žaluje Elona Muska, má splnit dohodu a sociální síť koupit

Internet a PC

Společnost Twitter pak minulý týden Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Twitter totiž označuje důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění.

Jde o pokles akcií, tvrdí Twitter

Podle firmy rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru. Pondělní obchodování na burze přitom cenu akcií Twitteru uzavřelo na 38,41 dolaru.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 220 miliard dolarů (zhruba 5,3 bilionu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Investoři Twitteru zažalovali Muska

Investoři Twitteru zažalovali miliardáře Elona Muska za to, že se zpožděním informoval o zvýšení svého podílu ve společnosti. Informovala o tom agentura...

Výběr článků

Načítám