Hlavní obsah

Trump oznámil zákaz TikToku

Novinky, ČTK, laz, fia

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že plánuje ještě v sobotu podepsat příkaz, kterým zakáže aplikaci TikTok v USA. Převzetí operací aplikace pro sídlení videa TikTok ve Spojených státech přitom zvažuje americký gigant Microsoft. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Trump nejprve v pátek řekl novinářům, že zvažuje akci proti TikToku. Později, při letu letadlem Air Force One z Floridy, novinářům sdělil, že TikTok představuje nebezpečí a zakáže ho v USA.

TikTok vlastní čínská firma ByteDance. V roce 2017 koupila firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA, kde má služba na 80 milionů uživatelů.

Jak se TikTok stává stále oblíbenější, mezi úředníky v USA rostou obavy z možného zneužití aplikace čínskou vládou, která by tak mohla získat data o amerických občanech.

Pomsta za vtípek?

V pozadí Trumpovy snahy zablokovat aktivity TikToku mohou být ale také osobní motivy. Byli to právě uživatelé TikToku, a mezi nimi pak zejména fanoušci korejského popu, kteří americkému prezidentovi provedli nepříjemný vtípek, když na jeho předvolební mítink v oklahomské Tulse zabrali většinu rezervací, které nechali propadnout.

Trump, který se před tím holedbal, jak naplní halu desítkami tisíc příznivců, nakonec mluvil zčásti k prázdným sedačkám.

Trump se těšil na velký mítink, ale účast byla bídná. Může za to vtípek dětí z TikToku

Amerika

„Přestože se na TikToku vyskytují i republikánské a konzervativní hlasy, převládající profil amerických uživatelů je obecně spíš mladí a liberálně levicoví. Těžko uvěřit, že to nehraje žádnou roli,“ soudí analytik BBC James Clayton.

Foto: Matt Barnard, ČTK/AP

Předvolební mítink Donalda Trumpa v Tulse.

Trump jde proti Microsoftu

Výbor pro zahraniční investice, který prošetřuje zahraniční akvizice amerických podniků, začal na podzim roku 2019 zkoumat zamýšlenou akvizici Microsoftu. Ten by přitom převzetím amerických aktivit TikToku mohl dodat svým reklamním aktivitám novou energii díky obrovské nabídce videa.

Zákaz tak bude pro ByteDance velkou ranou. Společnost se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů. TikTok původně v prohlášení uvedl, že nebude komentovat spekulace a věří v dlouhodobý úspěch aplikace.

Facebook je pro mamky. Děti tráví na síti bez kontroly stále víc času

Internet a PC

Také jiné země podnikají akce proti TikToku. Indie v červenci zakázala desítky čínských aplikací, včetně TikToku, s odvoláním na obavy o soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám