Hlavní obsah

Tři čtvrtiny Pražanů už přešly na digitální vysílání

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle reprezentativního průzkumu Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání (NKS) je o přechodu na digitální TV vysílání informováno 98 % Pražanů. Téměř tři čtvrtiny (73 %) obyvatel Prahy navíc na digitální TV již přešlo a dalších 13 % tak hodlá učinit do 30. dubna, kdy dojde k ukončení analogového vysílání z vysílače Praha – Žižkov.

Článek

Podle výzkumu tedy nejméně 86 % Pražanů vyřeší přechod na digitální TV vysílání před ukončením analogového vysílání z vysílače Praha – Žižkov 30. dubna 2009.

Desetina (11 %) respondentů se ještě nerozhodla, kdy přejde, a 3 % respondentů s přechodem na digitální televizní vysílání vůbec nepočítají. Téměř polovina (47 %) obyvatel Prahy už terestricky přijímá digitální TV signál, 22 % využívá kabelovou TV, 11 % satelitní TV a 3 % IPTV.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká, a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012.

Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí obyvatelstva už v roce 2010. Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu.

Průzkum pro NKS realizovala agentura CCcentre na konci března jako dílčí součást podkladů pro mimořádnou zprávu pro vládu ČR. Na otázky ohledně digitalizace odpovědělo celkem 600 dotázaných jedinců.

Národní koordinační skupina

Národní koordinační skupina (NKS) je centrálním koordinačním orgánem, jehož zřízení schválila vláda ČR z důvodu potřeby koordinovat celý proces přechodu na digitální vysílání s přesahem do mnoha resortů a oblastí. Předsedou NKS je Zdeněk Duspiva. Jeho úkolem je připravit celou republiku na přechod z analogového na digitální televizní vysílání.

Vláda by se zprávou, která hodnotí dosavadní průběh i úskalí přechodu na digitální vysílání v Praze, měla zabývat na některém ze svých nejbližších zasedání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám