Hlavní obsah

Toshiba se dělit nebude, akcionáři odmítli návrh managementu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Akcionáři japonského průmyslového konglomerátu Toshiba ve čtvrtek většinou hlasů odmítli návrh managementu, aby se podnik rozdělil na dvě samostatné firmy s akciemi na burze. Agentura Kjódó uvedla, že postoj akcionářů tak podtrhl neshody mezi oběma stranami, zatímco budoucnost podniku je teď velkou neznámou.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba je v Japonsku zdomácnělým názvem, existuje tam už skoro 150 let. Management se pro svůj nový reformní plán snažil získat souhlas akcionářů na mimořádné valné hromadě. Předchozí plán počítal s rozdělením konglomerátu na tři firmy, to ale část velkých akcionářů odmítla už dříve.

Výsledek hlasování není právně závazný, naznačuje ale, že návrh bude pravděpodobně odmítnut, až se bude k tomuto tématu konat řádná valná hromada. Na ní by mělo padnout už definitivní rozhodnutí.

„Posoudíme více možností, jak zvýšit hodnotu podniku,” řekl po čtvrtečním hlasování prezident a výkonný ředitel Toshiby Taró Šimada.

Toshiba se rozdělí na tři samostatné firmy

Internet a PC

Akcie chtěli stáhnout z burzy

Mimořádná valná hromada odmítla i návrh některých takzvaných aktivistických akcionářů, kteří usilovali o to, aby Toshiba přestala být veřejně obchodovanou společností a aby byla čistě v soukromém vlastnictví.

To by mimo jiné znamenalo, že by její akcie zmizely z burzy a firma už by například ani nemusela zveřejňovat podrobné finanční výkazy. Aktivističtí akcionáři zpravidla usilují o hluboké změny ve firmě a ten současný návrh předpokládal, že by akcie Toshiby odkoupily hedgeové fondy a další instituce.

Toshiba se zabývá mnoha činnostmi - od jaderné energetiky a výroby výtahů přes pevné disky do počítačů až po výrobu polovodičů. Ve finančním roce 2020, který skončil loni v březnu, měla Toshiba tržby více než tři biliony jenů (přes 553 miliard Kč).

Dalším zájemcem o Toshibu je americký Bain Capital

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám