Hlavní obsah

Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru na protesty proti bitcoinu a prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Salvador

V neděli vyrazily už poněkolikáté během posledních dvou měsíců do ulic hlavního města Salvadoru tisíce demonstrantů. Lidé protestovali proti způsobu vládnutí prezidenta Nayiba Bukeleho, především proti jeho rozhodnutí zavést v zemi bitcoin jako oficiální platidlo. Nejznámější kryptoměnu na světě používají Salvadorci již od začátku září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Salvadoru tisíce lidí protestovaly proti bitcoinu a prezidentoviVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme již unaveni autoritářskou a nedemokratickou vládou. Jejich neobhajitelné kroky, jako je zavedení plateb bitociny, velmi poškozují ekonomiku. Přivedou nás do propasti,“ citovala agentura AFP Ricarda Navarra, jednoho z organizátorů demonstrací.

„Nechceme platit bitcoinem! Bukele je diktátor!“ skandovali nespokojení lidé v ulicích. Na tričkách a transparentech měli logo bitcoinu zakryté symbolem zákazu. Zaznívala hesla o aroganci a autoritářství. Protestující tvrdili, že bitcoin může způsobit finanční nestabilitu a vést k nezákonným transakcím.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Lidé vyrazili do ulic, protože nechtějí platit bitcoinem.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Demonstranti v San Salvadoru.

Bukele je příznivce kryptoměn

Právě Bukele je velkým příznivcem kryptoměn. Demonstrace jsou směřovány proti němu, protože právě on přišel s myšlenkou na zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla.

Při minulých demonstrací poškodil dav lidí v San Salvadoru hned několik bankomatů, které byly instalovány právě kvůli transakcím s bitcoiny. Nedělní protesty se obešly bez větších výtržností.

Bitcoin si stále drží vysoký kurz, blíží se absolutnímu rekordu

Internet a PC
Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Vláda své rozhodnutí o zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla obhajuje tím, že „sníží náklady na posílání a přijímání peněz, které posílají domů tři miliony Salvadorců pracujících v zahraničí“. Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka a Meziamerická rozvojová banka (IDB) nicméně před tímto krokem již dříve varovaly.

Bukele na přelomu září a října prohlásil, že si peněženku Chivo během prvního měsíce stáhlo o 500 tisíc lidí více, než kolik se předpokládalo. V současnosti tak má kryptoměnovou peněženku 2,1 milionu obyvatel z celkových 6,5 milionu. Aktivně ji ale používá jen 12 procent spotřebitelů, citovala agentura Reuters Salvadorskou nadaci pro hospodářský a společenský rozvoj.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Protesty v Salvadoru.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Demonstranti v San Salvadoru.

Problémy přetrvávají

Zavedení bitcoinu jako oficiální měny vedle amerického dolaru provázela nicméně už v září řada technických problémů. Servery byly nedostupné několik hodin, protože čelily velkému zájmu ze strany uživatelů – vláda podcenila zájem lidí o registraci.

Přitom už před oficiálním spuštěním bylo jasné, že lidé vezmou nové virtuální peněženky Chivo útokem. Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (660 Kč).

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

Internet a PC

Problémy přitom přetrvávají i více než měsíc po spuštění plateb bitcoiny, upozornila agentura Reuters. Ta popsala například příběh dvaatřicetiletého stavebního dělníka Adalberta Galveze, který se pokoušel vybrat z peněženky Chivo peníze.

Podle vlastních slov ale přišel chybou aplikace o 220 dolarů (4840 Kč). „Peníze mi to z účtu strhlo, ale nic mi to nevrátilo,“ prohlásil Galvez. Ten přitom patří mezi příznivce kryptoměn a s bitcoiny platil ještě dříve, než je vláda zavedla jako oficiální platidlo.

Na podobné problémy s peněženkou, tedy na ztracené peníze během transakcí, si stěžují desítky dalších lidí. A vláda na jejich stížnosti prý nereaguje. Vidina toho, že by mohli dostat peníze zpět, tedy není příliš reálná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám