Hlavní obsah

Strop to není. Bitcoin by se mohl vyšplhat až na 146 000 dolarů, tvrdí analytici

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní rekordní kurz bitcoinu, při kterém byla vůbec poprvé prolomena hranice 35 000 dolarů (742 770 Kč), a v jednu chvíli se dokonce přiblížila 36 000 dolarů (763 990 Kč), ještě není vrcholem. Tvrdí to analytici banky JPMorgan, podle kterých může nejznámější kyberměna na světě ještě citelně posilovat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V analýze, kterou zveřejnila agentura Reuters, analytici JPMorgan tvrdí, že by se kurz mohl vyšplhat až na 146 tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála 3,1 milionu korun. Tato predikce se podle nich naplní ve chvíli, kdy širší skupina investorů „bude bitcoin považovat za bezpečné útočiště v období nejistoty“.

Někteří investoři totiž již nyní považují bitcoin jako ochranu před inflací a za alternativu k oslabujícímu dolaru. „V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem,“ uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan, kteří nejznámější kyberměnu na světě označují za „digitální zlato“.

Digitální zlato

„Růstu jeho ceny nahrává několik faktorů. Kromě toho, že se v poslední době tato kryptoměna stala středem zájmu velkých institucionálních investorů a platby v kryptoměnách umožní v roce 2021 i PayPal, je třeba vzít v úvahu i uklidnění situace po volbách v USA, dlouhodobý efekt jarního "dělení" kryptoměn, který obvykle lze sledovat ještě několik let, a fakt, že se pomalu blížíme k dosažení limitu počtu vytěžených bitcoinů, který byl stanoven na 21 milionů bitcoinů. V současnosti zůstává nevytěžených 1,5 milionu bitcoinů,“ prohlásil Martin Krištoff, analytik společnosti CFDWorld.

Fakt, že do oběhu nebude možné uvolnit další jednotky, by měl podle něj nahrávat ve prospěch růstu jeho ceny na rozdíl od kryptoměn, které touto vlastností nedisponují. „Všechny tyto aspekty nahrávají ve prospěch dalšího růstu jeho hodnoty, i když někteří odborníci stále pochybují o jeho potenciálu, a to navzdory pozitivnímu fundamentálnímu faktoru očekávajícímu výraznou korekci,“ konstatoval Krištoff.

Ekonom: Růst ceny strhnul mánii, proto bitcoin tak raketově vystřelil

Internet a PC

„Naproti tomu stojí zlato, které letos také překonalo svá historická maxima a dostalo se až nad hodnotu 2000 dolarů za unci (42 330 Kč). V posledních týdnech se však dobře rozjetý růstový trend zastavil a drahý kov musel čelit korekci v řadě stovek dolarů. Propad byl reakcí na pozitivní zprávy o vakcínách proti covidu-19. Určitý odliv kapitálu mohl být způsoben také zvýšeným zájmem investorů o obchod s akciemi farmaceutických firem, které po zprávách o vakcíně rostly. Pokles ceny zlata však nemusí nutně znamenat problém. Právě naopak, může být příležitostí k nákupu kovu za lepší cenu,“ konstatoval analytik.

Ještě před víkendem bitcoin nedosahoval ani třicetitisícové hodnoty, konkrétně se jedna mince minulý týden v pátek prodávala za 29 712 dolarů (643 790 Kč). Od soboty ale navzdory menším či větším výkyvům nejznámější kyberměna na světě neustále posiluje. Ve středu ráno se tak ve špičce jedna virtuální mince obchodovala za 35 751 dolarů, což odpovídá 758 420 Kč. To je prozatím absolutní rekord.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám