Hlavní obsah

Středoafrická republika přijala bitcoin jako zákonné platidlo

Bangui

Středoafrická republika povolila bitcoin jako zákonné platidlo. Loni to jako první země učinil Salvador. Středoafrická republika přitom patří k nejchudším zemím světa, i když se na jejím území nacházejí ložiska diamantů, zlata a uranu. V roce 2019 tam měly podle serveru WorldData přístup k internetu jenom čtyři procenta z jejích pěti milionů obyvatel. Internet je přitom k používání kryptoměn nezbytný.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak informoval server BBC, blízkým spojencem tohoto státu je Rusko a proti tamním povstaleckým skupinám bojují i žoldnéři z ruské soukromé Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) armády.

Použití bitcoinu schválil parlament, což podle prohlášení prezidentského úřadu zemi „řadí k nejodvážnějším a vizionářským státům”.

Měnou Středoafrické republiky je frank podobně jako v dalších bývalých francouzských koloniích. Podle BBC může být přijetí bitcoinu pokusem oslabit frank v kontextu mocenského boje mezi Ruskem a Francií.

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Internet a PC

Francouzský analytik Thierry Vircoulon, jehož citovala agentura AFP, řekl, že „toto podezření roste v souvislosti se systematickou korupcí (ve Středoafrické republice) a s ruským partnerem, jenž čelí mezinárodním sankcím”.

Středoafrická republika je dějištěm konfliktů od roku 1960, kdy byla vyhlášena nezávislost na Francii. Roku 2013 se kontroly většinově křesťanské země zmocnily muslimské povstalecké skupiny, proti nimž bojují jednotky domobrany, což vede k masakrům mezi příslušníky odlišných náboženských skupin. Bangui se začalo obracet k Rusku v roce 2016, kdy do prezidentského úřadu nastoupil Faustin-Archange Touadéra.

Salvador i Próspera

Středoamerický Salvador přijal bitcoin jako oficiální platidlo vedle amerického dolaru loni v září – jako první stát na světě. Vláda lidi láká na placení kryptoměnou například tím, že při založení oficiální virtuální peněženky Chivo všem uživatelům rozdává při prvním aktivování bitcoin ve výši zhruba 30 dolarů (670 Kč).

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

Internet a PC

Minulý týden se rozhodla přijmout jako oficiální platidlo také Próspera, tedy autonomně spravovaná honduraská oblast. „Flexibilní regulační rámec nám umožňuje kryptoinovaci a používání bitcoinů obyvateli, podniky a úřady,“ stojí v prohlášení Próspery.

Nejznámější kryptoměnu na světě je tedy nově možné používat v této oblasti k nákupům a platbám za služby.

Honduraská centrální banka nicméně varovala, že se za transakce s kryptoměnami nemůže zaručit. „Jakákoli transakce provedená s tímto typem virtuálního aktiva spadá do odpovědnosti a rizika osoby, která ji provádí,“ stojí v prohlášení banky, které citovala agentura Reuters.

Honduraská osada přijala bitcoin jako legální platidlo

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Mexiko koketuje s bitcoinem

Mexiko si pohrává s myšlenkou, že kromě pesa by byl v zemi uzákoněno jako oficiální platidlo také bitcoin. Fungovalo by to patrně velmi podobně jako ve...

Výběr článků

Načítám