Hlavní obsah

Soud v USA poslal na deset let za mříže podvodníka s kryptoměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Soud v americkém státě Kalifornie poslal v pondělí na deset let do vězení zakladatele společnosti U.S. Fine Investment Arts (USFIA) Steva Chena. Ten vylákal 147 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč) od investorů, kterým sliboval obstarání kryptoměn. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Soudce John Walter v odůvodnění trestu uvedl, že třiašedesátiletý Chen se dopustil podvodu „epických rozměrů” a pomáhal si k tomu „litanií lží”. Na podvod doplatili investoři z více zemí.

Chen vlastnil firmu USFIA mezi lety 2013 a 2015. Firma prodávala falešné investice, takzvané body za akcie, když se s akciemi firmy začalo obchodovat na veřejných trzích, a smyšlenou digitální měnu nazvanou Gem Coins. Chenův podnik tvrdil, že tato měna je kryta doly na těžbu jantaru a dalších drahokamů v USA, Dominikánské republice, Argentině a Mexiku. To ale nebyla pravda.

Podvodné investiční stránky přibývají jako houby po dešti. A bude hůř

Bezpečnost

Podvod má zhruba 72 000 obětí. Ve stylu klasického podvodu zvaného letadlo Chenova firma část získaných peněz využila k vyplacení investorů, kteří se zapojili mezi prvními. Většina jich ale své peníze už nikdy neviděla, uvedly úřady.

„Firma neměla ze své obchodní činnosti žádné významné tržby, s výjimkou prodeje investičních balíčků investorům, kteří byli oběťmi,” uvedla kancelář státního zástupce.

Chen se loni v létě přiznal ke zpronevěře a ke krácení daní. Soud mu nařídil, aby zaplatil téměř 1,9 milionu dolarů finančnímu úřadu, kolik se podaří vrátit investorům, zatím není jasné. Tím se v červenci ještě bude zabývat další soud.

Novodobá zlatá horečka propukla i v Česku, zájem o bitcoiny vzrostl pětinásobně

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin zažil obří pád

Po obřím růstu bitcoinu přišel velký pád. Za pouhých 24 hodin klesl kurz o více než osm tisíc dolarů, což odpovídá 172 090 Kč. Nejznámější kryptoměna na světě...

Výběr článků

Načítám