Hlavní obsah

Rozverný TikTok začíná broukat blues

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco světová ekonomika počátkem roku dostala zásah v podobě koronavirové pandemie, sociální síti TikTok zdánlivě nastávaly zlaté časy. Za letošní první čtvrtletí si ji stáhlo 315 milionů uživatelů a platforma pro sdílení krátkých videí se tak stala vůbec nejžádanější aplikací světa.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zvyšoval se i objem peněz, které přes ni uživatelé utráceli, do pololetí to bylo celkem přes 456,7 milionu dolarů (více než 10,7 mld. Kč). Přesto ale může mateřskou čínskou firmu ByteDance čekat boj o její přežití. Velký podíl na tom mají i eskalující mezinárodní spory Pekingu s dalšími zeměmi.

První opravdu tvrdou ránu utržil TikTok koncem června, když jej spolu s šedesátkou dalších čínských aplikací na svém území zakázala Indie, kde měla tato sociální síť zhruba třetinu ze dvou miliard světových uživatelů. Dillí krok odůvodnilo tím, že tyto aplikace „kradou a tajně přenášejí“ data uživatelů mimo zemi.

Špehujete Američany, obul se Trump do TikToku

Internet a PC

Stalo se tak ovšem krátce poté, co v Himálaji došlo ke smrtelným pohraničním potyčkám mezi armádami obou států.

Krátce nato indický zákaz TikToku podpořily Spojené státy a jejich ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že Washington podobný krok rovněž zvažuje. Rozhodnutí ohledně této sítě i chatovací platformy WeChat, jež je s Čínou rovněž spjatá, má dle agentury Reuters přijít v řádu týdnů. Je přitom příznačné, že americký prezident Donald Trump naznačil možný zákaz jako políček Pekingu za to, že počátečním mlžením přispěl ke světové pandemii koronaviru.

Je tu hodně politických věcí. Ale my vlastně nejsme čínská firma
Kevin Meyer, generální ředitel TikToku

„Jen pokud chcete svěřit své soukromé informace do rukou čínské komunistické strany,“ odpověděl tento měsíc šéf americké diplomacie na dotaz stanice Fox News, zda by uživatelům doporučil aplikaci používat. Právě obavy z toho, že TikTok sdílí citlivá data s čínskou vládou, v kombinaci s nízkým věkovým průměrem jeho uživatelů patří k nejčastějším argumentům odpůrců této sítě.

TikTok se kvůli přijetí bezpečnostního zákona stáhl z Hongkongu

Internet a PC

Za nedostatečnou ochranu dat nezletilých uživatelů dostal TikTok minulý týden pokutu v Jižní Koreji ve výši 186 milionů wonů (zhruba 3,6 mil. Kč), loni obdržela ve Spojených státech podstatně citelnější pokutu 5,7 milionu dolarů (bezmála 134 mil. Kč) za podobný přečin aplikace Music.ly, která už přešla pod TikTok.

Reputaci nepomohlo například ani to, když nová verze iOS společnosti Apple minulý měsíc odhalila, že TikTok odesílá množství dat z telefonů svých uživatelů bez jejich vědomí – dokonce i když běží na pozadí. Následné zkoumání listu The Washington Post to potvrdilo, ovšem s důležitým dodatkem, že se v tom příliš neliší od jiných podobných sítí včetně Facebooku.

Strach z Číny

TikTok je přesto předmětem rostoucí pozornosti v řadě zemí, momentálně se jím po výzvách k zákazu zabývají například zákonodárci v Austrálii, podotkl list The Guardian. A to přesto, že společnost – na rozdíl například od rovněž „pronásledovaného“ technologického gigantu Huawei – dělá mnohé, aby v očích veřejnosti s čínským státem spojovaná nebyla.

Facebook, WhatsApp a Telegram nedají údaje uživatelů v Hongkongu

Bezpečnost

V květnu byl generálním ředitelem TikToku jmenován americký manažer Kevin Meyer, který dosud působil u Disneyho. Společnost také zdůrazňuje, že data uživatelů ukládá v Singapuru, nikoliv v Číně. Když byl pak v Hongkongu na popud Pekingu zaveden kontroverzní bezpečnostní zákon, společnost se odtamtud stáhla.

„Je tu hodně politických věcí. Ale my vlastně nejsme čínská firma,“ citoval Meyera magazín Variety. Mnohé však nasvědčuje tomu, že platforma proslulá rozjuchanými hudebními čísly uživatelů začíná broukat smutné blues.

Reklama

Výběr článků

Načítám