Hlavní obsah

Příští rok už jen DVB-T2. Vypínání první digitální televize začne v Praze už letos

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha se stane letos v listopadu prvním městem, ve kterém bude vypnuto digitální televizní vysílání původního standardu DVB-T. Nahradí jej modernější standard DVB-T2. Jeho předchůdce bude postupně vypínán napříč celou republikou, proces digitálního přechodu by měl být dokončen do poloviny roku 2020. Vyplývá to z informací Českých Radiokomunikací (ČRa), které provoz televizních sítí zajišťují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání.

Je nutné tedy mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2. Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání.

Signál DVB-T2 již funguje napříč celým Českem

Signál DVB-T2 je dostupný díky přechodovým vysílačům prakticky napříč celou republikou již nyní. Právě přechodové sítě nicméně budou postupně vypínány, lidé tak budou moci nově přijímat již pouze standard DVB-T2.

Přesně 28. listopadu budou vypnuty první vysílače v Praze. Tehdy se odmlčí v rámci staršího standardu některé kanály České televize. Stanice Novy, Primy a dalších budou následovat v lednu.

Signál DVB-T bude odpojen postupně v jednotlivých multiplexech. V rámci Multiplexu 1 vysílá například Česká televize; Multiplex 2 využívají Nova, Prima či Barrandov; v Multiplexu 3 naladíte Óčko, Nova Cinema, Kino Barrandov, Prima Love a další; Multiplex 4 obsahuje Nova Gold, Relax, Nova 2, Prima Comedy Central a další.

Vypínání vysílačů a přechod na novější standard jsou naplánovány pro celou republiku na příští rok. V lednu například utichne digitální signál v Ústí nad Labem a Chomutově, v únoru pak v Plzni. V Brně se budou vysílače vypínat už v březnu. Do poloviny příštího roku by měl být v Česku dostupný již jen standard DVB-T2.

Už nyní dosahuje nicméně DVB-T2 lepšího pokrytí než starší standard DVB-T. To jinými slovy znamená, že přijímat bezplatné televizní vysílání může daleko více Čechů. A to i v místech, kde to dříve možné nebylo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vypnutí je nezbytné

Důvodů pro přechod na DVB-T2 je nicméně daleko více, kromě vyšší obrazové kvality je to například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili, přechod na druhou generaci dovolí uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

O oblíbené programy přitom lidé rozhodně nepřijdou, právě naopak. Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací prostřednictvím menšího množství dat. Zjednodušeně řečeno se tak do frekvenčního rozsahu televizního vysílání vejde více programů, a to často i v lepší obrazové kvalitě. Standard DVB-T2 tedy bez nadsázky představuje budoucnost, a právě proto se k němu uchyluje nejen Česká republika, ale také postupně většina evropských zemí.

Lepší obrazová kvalita, více programů

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit i samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů.

Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní vysílá v HD například Česká televize.

Rozšířit by se měla také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat s archivům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám