Hlavní obsah

O aktivitách na internetu se rodiče s dětmi téměř nebaví

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu číhají různá nebezpečí. Nejde přitom pouze o škodlivé kódy, nástrahám – například ve formě kyberšikany – jsou vystaveny i malé děti. Přesto rodiče se svými ratolestmi o hrozbách na síti téměř nemluví. Vyplývá to z analýzy výzkumné agentury Savanta, která byla zpracována napříč několika státy pro antivirovou společnost Kaspersky.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V průměru věnují rodiče otázce kyberbezpečnosti 46 minut. Nicméně více než polovina (58 %) z oslovených respondentů uvedla, že se svými dětmi mluví o rizicích na internetu méně než půl hodiny.

Přitom k celosvětové počítačové síti přistupuje drtivá většina mladistvých, vlastní zařízení s přístupem na internet má devět z deseti dětí ve věku mezi sedmi a dvanácti lety. Téměř dvě třetiny rodičů si myslí, že jejich ratolesti tráví surfováním na síti příliš mnoho času, přesto je na nástrahy virtuálního světa připraví málokdo.

Netolismus je společenská hrozba

Internet a PC

Je to pravděpodobně způsobeno i tím, že se 81 % rodičů domnívá, že o rizicích na internetu by se děti měly dozvědět ve škole. Opak je ale pravdou, neboť rodiče mají daleko lepší předpoklady k popsání všech hrozeb – už jen kvůli tomu, že jim jejich ratolesti důvěřují.

„Je pochopitelné, že rodiče nechtějí, aby měly jejich děti strach ze surfování na internetu. To ale neznamená, že by měli laxně přistupovat k jejich on-line bezpečí. Měli by zvolit vyvážený přístup a mít na paměti, že informované dítě bude spíš v bezpečí než bez základního povědomí o on-line rizicích,“ prohlásila psycholožka Emma Kennyová, která spolupracuje na celé řadě televizních a rozhlasových projektů.

Násilný a sexuální obsah

Průzkum ukázal, že podle rodičů představuje to nejhorší (27 %), s čím se děti na internetu mohou setkat, závadný obsah. Především tedy ten s násilnou a sexuální tematikou. Pouze o procento méně rodičů (26 %) zmiňovalo jako nejproblematičtější jev celkovou závislost na internetu. 14 % jich pak jako nejnebezpečnější on-line aktivitu označilo anonymní zprávy a obsah podněcující děti k násilnému nebo nevhodnému chování.

„Ideální je se s dítětem o on-line světě bavit bez zábran a zajímat se o jeho internetové aktivity. Dobré je si s potomkem k počítači sednout a vysvětlit mu, jak jednotlivá rizika vypadají a na co si dávat pozor. Samozřejmostí by mělo být také zabezpečení počítače spolehlivým softwarem, který zajistí, že dítě nenarazí na nevhodný obsah,“ doplnila Kennyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám