Hlavní obsah

Nové antény i technologie. Stát bude kompenzovat majitelům TV vysílačů přechod na DVB-T2

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelý rok přešla prakticky celá Česká republika na nový televizní standard DVB-T2. Kvůli tomu musela řada lidí investovat do nových televizorů či set-top boxů. Velké investice nicméně měli také poskytovatelé digitálního pozemního vysílání, kteří museli nakoupit nové antény a další technologie. Stát bude těmto společnostem náklady kompenzovat, uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkově by měla kompenzace od státu dosáhnout částky 78,4 milionu korun. Tato suma se ale ještě bude měnit. „Finální částka bude záležet na vykázaných nákladech a jednáních s Evropskou komisí,“ prohlásila Filipová. Právě Komise kvůli nucenému přechodu již dříve podporu přislíbila.

Většinu z této sumy by přitom měly získat České Radiokomunikace, které měly v tuzemsku přechod na DVB-T2 na starosti. Kompenzovány by měly být náklady na úpravu či výměnu antén, slučovačů, filtrů a související práce, které byly hrazeny z tzv. radiokomunikačního účtu. Na něj pravidelně přispívají uživatelé rádiových kmitočtů.

Přechod netrval ani rok

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval v Česku 27. listopadu 2019. Tehdy přišli jako první o první generaci pozemního digitálního vysílání Pražené, přeladěny byly vysílače Praha Žižkov a Cukrák.

České Radiokomunikace měly původně dokončit přechod na nový standard ještě před letními prázdninami – letos v červnu. Kvůli šíření koronaviru byl však harmonogram upraven a lidé dostali více času se na přechod připravit.

Na DVB-T2 vysílání přeladilo již 2,5 milionu českých domácností

Internet a PC

Poslední vysílač byl tedy podle vládou chváleného harmonogramu vypnut ve středu 28. října, šlo právě o Valašské Klobouky – Ploštiny. Celkem se vyplo 182 vysílačů a dokrývačů čtyř celoplošných sítí DVB-T provozovaných Českou televizí, Českými Radiokomunikacemi, Czech Digital Group a Digital Broadcasting.

„Ani ne za rok přešla celá Česká republika na nové televizní vysílání.  A to i přes to, že kvůli jarní vlně epidemie covid-19 muselo dojít téměř k čtyřměsíčnímu přerušení přepínání,“ prohlásil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kmitočty garantovány do roku 2030

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Lidé se tedy nemusí obávat, že by za pár let museli měnit opět své televizní přijímače, nebo pořizovat set-top boxy kvůli nějakému modernějšímu televiznímu standardu.

Jak je z řádků výše patrné, přechod na DVB-T2 se rozhodně netýkal každého. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny v uplynulých měsících nijak nedotkly.

Standard DVB-T2 tedy dosahuje v Česku lepšího pokrytí než starší DVB-T. Zároveň nabízí Čechům více televizních programů, stejně jako vyšší obrazovou kvalitu. Důvodů pro přechod na DVB-T2 bylo nicméně daleko více, například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu 5G.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak je naznačeno v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolil uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám