Hlavní obsah

Mapy.cz ukážou, kde je kolona. A naplánují rychlejší objížďku

Novinky, mif

Užitečnou vychytávku pro řidiče dostaly Mapy.cz od společnosti Seznam.cz. Aplikace jim bude plánovat trasu tak, aby se vyhnuli kolonám a dostali se do cíle rychleji. Aplikace bere v potaz kromě kolon také uzavírky, nehody, radary nebo práce na silnici. Z ryze turistické aplikace se tak Mapy.cz transformovaly do uceleného řešení pro každodenní cestování.

Foto: Mapy.cz

Aplikace Mapy.cz naplánuje rychlejší objížďku, aby se řidič vyhnul koloně.

Článek

Aplikace Mapy.cz si již dříve zakládala na znalosti lokálního prostředí, aktuálnosti svých dat a rychlosti zapracování omezení do mapových podkladů. Všechny tyto přednosti nyní budou moci využít také lidé v běžné silniční dopravě.

Hned na úvod se nicméně sluší zdůraznit, že dopravní novinky jsou k dispozici zatím pouze v beta verzi, která je určena pro testování. Stahovat ji je nicméně možné pro platformy iOS i Android.

Mapy.cz rozšiřují možnosti sdílení. Na stránky si je může dát kdokoliv

Internet a PC

„Mapy.cz již dříve implementovaly část informací souvisejících s dopravou a navigací, a to zpřístupněním svých mapových podkladů do automobilového systému CarPlay nebo možnosti plánování trasy po placených úsecích dálnic či navigaci v pruzích. Od nynějška umí plánovač a navigace přizpůsobit trasu aktuální dopravní situaci a za jízdy vyhledá nejrychlejší cestu s ohledem na aktuální dopravu,“ uvedl manažer týmu Mapy.cz Martin Jeřábek s tím, že další novinkou je možnost vyhnout se problematickým úsekům na silnicích.

Již nyní využívají navigování prostřednictvím aplikace Mapy.cz desítky tisíc lidí. Právě poptávka z jejich strany byla hlavním impulzem pro vývoj celé dopravní mapy. „Chceme být pro lidi parťákem nejen na víkendové výlety, ale i pro běžný život při cestování například po městě,“ podotkl Jeřábek.

Foto: Mapy.cz

Plánování trasy a noční režim v aplikaci Mapy.cz

„Jsme na startovní čáře nové etapy a uvědomujeme si zodpovědnost, kterou na sebe spuštěním dopravy bereme, ale věříme, že lidi nezklameme a Mapy budou nadále s radostí používat,“ prohlásil manažer Mapy.cz a dodal, že v tuto chvíli jeho tým nemá ambice překonávat přímou konkurenci, ale naopak chtějí rozšířit nabídku možností pro stávající uživatele, kterým dopravní přehled v aplikaci chyběl.

Aplikace Mapy.cz sbírá část dat o dopravě od Ředitelství silnic a dálnic ČR a následně je automatizovaně převádí do svých mapových podkladů. „Informace o kolonách se počítají z dat externích leasingových flotil, do kterých chceme postupně zapojovat i data od uživatelů, kteří využívají navigaci. Jejich součinnost při vytváření dopravní mapy je jeden z našich současných cílů. Pomůže nám, až se naši fanoušci zapojí do společného vytváření dopravní mapy a dají nám vědět, pokud na cestě narazí například na uzavírku, kterou u nás neuvidí. Čím víc se jich zapojí, tím budou dopravní informace v Mapách aktuálnější,“ uvedl Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Údaje v dopravní mapě jsou tak v současnosti dostupné jen pro území České republiky, ale do budoucna se počítá s jejich rozšířením. Právě novinek souvisejících s dopravou by mělo být postupně daleko více. Mapy.cz například chystají volbu alternativní trasy, která lidem nabídne více tras do cíle.

Foto: Mapy.cz

Ukázka uzavírek a navigace v aplikaci Mapy.cz

Další prioritou jsou omezení a uzavírky na trase. Aplikace cestovatele upozorní, že se například blíží k oblasti s omezeným vjezdem. Velkou výzvou je také dynamický routing. „Jedná se o kontrolní systém, který v čase vyhodnocuje, jestli v době dojezdu narazíte na nehodu, která je od vás aktuálně vzdálená třeba dvě hodiny,“ konstatoval produktový manažer Mapy.cz.

„Aplikace uživatele ještě upozorní na policejní hlídky a radary a vyhledá i místa v okolí tras, například benzínové stanice, restaurace nebo hotely. Mapy.cz myslí i na propojení dopravních informací s cykloturistikou a dají sportovcům vědět, kde mohou narazit na uzavírky na jejich trase. Do budoucna plánuje aplikace přesah dopravy i do využití v režimu offline,“ zdůraznil Faifer.

Testovací verzi mobilní aplikace Mapy.cz je možné stahovat pro platformy Android a iOS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám