Hlavní obsah

Letem světem internetem (66. díl) - Odpověď na každý dotaz

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web nabízející ucelený výklad historie, stránky hráčů Scrabble a nová internetová poradna slibující odpověď na každou položenou otázku.

Foto: Promo Halina Pawlowská

Populární česká moderátorka a spisovatelka Halina Pawlowská

Článek

Dějepis.info

V dobách mé školní docházky jsem si mohl tak nanejvýš vypůjčit sešit od spolužáka, jiný zdroj záznamu výkladu učitele či profesora neexistoval. Dnes bych mohl použít třeba web Dějepis.info, jehož obsah vzniká přepsáním poznámek z výkladu dějepisu v rozsahu učebních osnov pro gymnázia.

Stránky vznikly v roce 2003 jako neziskový projekt umístěný na adrese dejepis.pehe.net pod názvem Dějepis v systému. Současný název a adresu web dostal v letošním roce.

"Původně jsem web tvořil jen pro zábavu. Obsahoval asi deset témat a design byl zastaralý. Jakmile ale návštěvnost stoupla nad padesát lidí denně, usoudil jsem, že o dějepis na internetu je zájem a celý systém jsem přepracoval," popisuje vývoj svého webu Petr Heller.

Jak již vyplývá z výše uvedeného web Dějepis.info podává ucelený výklad historie tak, jak se probírá na českých středních školách a především gymnáziích.

Na každé stránce je jedno konkrétní téma, které lze velmi jednoduše použít jako referát na hodiny dějepisu. A právě o referáty je dnes největší zájem.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (5/10)

Scrabble

Letní čas je minulostí a stmívat se tak začíná již v pozdním odpoledni. Čím dál více času tedy budeme trávit doma. Ukrátit dlouhou chvíli si můžete například hrou, která má své kořeny ve třicátých letech minulého století, kdy americký architekt A. M. Buts spojil svoji zálibu v křížovkách a hrách a vytvořil první verzi hry, která je od roku 1948 známá pod názvem Scrabble.

Základní pravidla hry jsou jednoduchá: Každý hráč má sedm kamenů s písmeny, pomocí kterých skládá na hrací desce slova, přičemž využívá již položených kamenů. Každé písmeno má svoji hodnotu, která může být znásobena bonusovými políčky hrací desky.Vítězí pochopitelně hráč s nejvyšším počtem bodů.

Mezi námi, hra je poměrně drahá a také ne vždy budete mít po ruce někoho, kdo bude ochoten si s vámi hru zahrát. V takovém případě nezbývá než se obrátit na web Scrabble, na kterém si můžete zahrát partii bud proti počítači nebo si s vylosovanými písmeny hrát jen tak sami se sebou.

"Web se věnuje jen a pouze hře Scrabble, proto pokud na něj čtenáři zavítají, měli by znát alespoň základy této hry. Během hraní her pak mohou na webu potkat spoustu zajímavých lidí i skvělých Scrabblistů," dodává Milan Roupec z webu Scrabble.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

Poraďte.cz

Internetových poraden je celá řada. Nejčerstvějším přírůstkem je projekt Poraďte.cz, který se nezaměřuje pouze na úzkou skupinu lidí a témat, ale měl by pomoci nalézt odpověď na jakoukoliv otázku z jakékoliv oblasti.

Abyste mohli klást otázky a dostávat upozornění na odpověď e-mailem, nemusíte postupovat proces registrace. E-mailem navíc dostanete odpověď celou, v nezkrácené podobě, díky čemuž nemusíte pro radu znovu chodit na web.

"Důležitým prvkem je také snaha minimalizovat počet nezodpovězených otázek. Pokud nikdo na otázku neodpoví do jednoho týdne, snažím se pro něj vypátrat odpověď sám," slibuje autor nové internetové poradny Pavel Soldán.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám