Hlavní obsah

Letem světem internetem (63. díl) - Neoficiální stránky Masarykova nádraží

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web s jazykolamy a jazykovými hříčkami, stránky společensko-ekologického časopisu a web tvořený dozorčím provozu na Masarykově nádraží v Praze.

Foto: Petr Matuška

Detail vánočního stromu ve vile Tomáše Bati.

Článek

Jazykolamy

Kolik znáte slov, která dávají stejný smysl oběma směry (nepochopen nebo nezařazen)? A kolik takových znáte vět (Do chladu si mísu dal Chod)? Podíváte-li se na web Viktora Schäfera, dozvíte se v sekci Jazykové hříčky mnohem více. 

Ještě větší zábavu ale slibuje sekce Jazykolamy. Zatímco "Tři sta třicet tři stříbrných křepelek přeletělo přes tři sta třicet tři stříbrných střech", "Strč prst skrz krk"  nebo "Pštros s pštrosicí a pštrosáčaty šli do pštrosačárny" zná snad každý, jazykolamy "Rozprostovlasatila-li se dcera krále Nabuchodonozora, či nerozprostovlasatila-li se dcera krále Nabuchodonozora", "Ó, kdybys, ty lyžaři nezalyžařivšísi, sis zalyžoval, byl bys zalyžařivšísi lyžař!” nebo třeba "Prd krt skrz drn, zprv zhlt hrst zrn" nepatří zrovna mezi nejfrekventovanější.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Sedmá generace

Pokud byste se zdrželi v trafice déle než obvykle, možná by vás překvapilo, o jakém množství titulů jste neměli ani tušení, že existují. A to se ještě navíc řada titulů na pulty prodejen ani nedostane, neboť jejich publikum je velmi specifické. Takovéto tituly se ale dnes naštěstí mají šanci prezentovat alespoň na internetu. 

Jedním z příkladů jsou webové stránky společensko-ekologického měsíčníku Sedmá generace, které vznikly jako elektronická podpora tištěného měsíčníku stejného jména. Najdete zde průměrně tři až čtyři texty z aktuálního čísla (postupně je vše řazeno do archivu) a kompletní seznam článků s anotacemi.

Z webu si také můžete objednat předplatné či starší ročníky. Součástí stránek je ještě internetové knihkupectví s více než šedesátkou titulů přírodovědné, ekologické a ekologicko-sociální literatury. Internetové stránky časopisu Sedmá generace vznikly již v roce 1997, několikrát se předělávaly co do grafiky i struktury. Naposledy se tak stalo letos v srpnu.

 .: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (6/10)

Neoficiální stránky železniční stanice

Existuje spousta stránek určených fandům železnice. Na tomto webu ale nenajdete kritiku železnice a stránky ani nejsou zaměřeny na různé části železniční dopravy (například lokomotivy, návěstidla, vagóny) jako jiné weby.

"Postupně jsem se rozhodl, zvláště kvůli špatnému obrazu železnice a železničářů v očích veřejnosti, ukázat železniční stanici takovou jaká je z pohledu srozumitelného i pro normálního člověka," říká o svém webu Marek Hupka, dozorčí provozu na Masarykově nádraží v Praze. 

Na webu tak najdete například reportáž o opravě výhybky, do budoucna se dokonce chystají reportáže ze zákulisí, jako je údržba zabezpečovacího zařízení, práce posunujících čet, výpravčího, signalisty a jiných, obyčejnému člověku neznámých, nicméně důležitých činností ve stanici.

V nedávné době byla na web zařazena rubrika Nové spojení, která zaznamenala největší nárůst čtenářů. "Stavba Nového spojení nepochybně změní ráz krajiny a podobu současného Masarykova nádraží v Praze, a proto má na webu prezentujícím toto nádraží jistě své místo," dodává Marek Hupka. 

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (7/10)

Autora najdete na weblogu Laco stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám