Hlavní obsah

Letem světem internetem (62. díl) - Roboti už jdou

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň budou ucházet dva portály - zatímco první je vytvářen týmem profesionálů, druhý je dílem amatérského nadšence. Třetím do party je web určený zájemcům o robotiku.

Foto: Jiří Smutný

Dietrichsteinský palác

Článek

Vzdělání.CZ

Webů určených žákům a studentům je na internetu jako máku. Mezi nejpopulárnější jistě patří především stránky nabízející ke stažení vypracované referáty, seminární práce nebo maturitní otázky. Jsou ale také weby, které mohou nabídnout více než jen úsporu času při vypracovávání zmíněných úloh. Jedním z příkladu všestranně užitečného webu je server Vzdělání.CZ, přinášející aktuální informace z oblasti vzdělání již od roku 1999. 

V době svého vzniku byl server Vzdělání.CZ jedním z prvních projektu informujících o aktuální nabídce pomaturitního studia v České republice. Jeho cílem tehdy bylo vytvořit kvalitní web s aktuálními informacemi, kde by si návštěvníci mohli najít a vybrat školu, která jim umožní vzdělávání dle jejich představ.

V červnu loňského roku byla spuštěna zatím poslední verze, tentokráte již portálu Vzdělání.CZ, která přinesla návštěvníkům i další služby: nabídku brigád pro studenty, prací ve školství, kalendář akcí, studentskou seznamku, soutěže o ceny nebo například originální hry. 

Zmíněný portál dnes také obsahuje aktuální databázi všech druhů pomaturitního studia včetně všech vysokých škol a jejich fakult. Výpisy škol jsou řazeny podle ratingu Vzdělání.CZ, který hodnotí především kvalitu prezentace škol na internetu, a který ve výpisech zvýhodňuje školy s aktuálními informacemi.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (8/10)

Hudební Svět.net

Zatímco u výše uvedeného portálu kvůli šíři jeho záběru očekáváte jako návštěvníci profesionální kvalitu, existují na druhé straně portály, které jsou vytvářeny z čistého nadšení a na amatérské bázi.

"Chtěl jsem udělat komplexní server pro muzikanty i pro laiky, který by shromažďoval různé informace, bazar, fórum a databázi odkazů a zároveň nerušil zbytečnou reklamou, kterou jsou ostatní weby zaplněny," popisuje Jiří Psota důvod vzniku svého webu a dodává: "Web je založen na výměně informací jednotlivých uživatelů, každý může psát články, recenze, prostě jakékoliv zajímavosti a já mu chci dát prostor pro publikování názorů i kritiky v oblasti hudby." 

Bohužel se zatím zdá, že se na tvorbu portálu nedostává autorovi příliš času, a tak na tento web nevstupujte s přehnaným očekáváním.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (3/10)

Robotika.cz

O tom, že slovo robot vymyslel Karel Čapek, ví snad každý, ale co víte o robotech samotných? Pokud se chcete o principu robotiky něco dozvědět, stačí zabrousit na stejnojmenný web, kde naštěstí najdete i jiné než vysoce odborné texty.

Nemusíte se tedy bát, že byste na webu nerozuměli vůbec ničemu. Ostatně velký zájem je právě o články pro začátečníky. Autoři článků se poctivě snaží robotiku popularizovat a poskytovat informace velkému rozsahu čtenářů od naprostých začátečníků (například středoškoláků začínajících s elektronikou či programováním), přes různé nadšence, fandy, modeláře až po vážnější zájemce z řad studentů či vyučujících technicky zaměřených vysokých škol.

"Dostáváme hodně dotazů typu 'kudy do toho'. Snažíme se pomáhat, jak jen to jde, ale problém v této oblasti je, že co je pro někoho španělská vesnice, je pro druhého jasná věc," vysvětluje úskalí tvorby webu o robotice jeden z jeho autorů Zbyněk Winkler. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (6/10)

Autora najdete na weblogu Laco stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám