Hlavní obsah

Indická centrální banka odrazuje úvěrové instituce od obchodů s kryptoměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Indická centrální banka neoficiálně vyzvala finanční instituce a další poskytovatele úvěrů, aby přerušili vazby s kryptoměnovými burzami a obchodníky. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Centrální banka tak činí navzdory tomu, že podobnou snahu již dříve znemožnil indický nejvyšší soud.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Indie nyní pracuje na zákonu, který kryptoměny v této asijské zemi zakáže a který umožní pokutovat každého, kdo bude s kryptoměnami obchodovat. Znamenalo by to zatím nejtvrdší zákrok proti kryptoměnám ve světě. Vzhledem k tomu, že Indie nyní zápasí s velmi silnou vlnou koronavirové nákazy, není zatím jasné, kdy by zákon mohl být schválen. To jen přispívá k nejistotě mezi všemi, kdo se s kryptoměnami rozhodli spekulovat.

Indická centrální banka v roce 2018 komerčním bankám zakázala veškeré transakce v bitcoinech a dalších podobných nástrojích. Proti nařízení se však ohradili provozovatelé kryptoměnových burz. V březnu 2020 pak nejvyšší soud nařízení centrální banky zrušil a úvěrovým společnostem umožnil s provozovateli kryptoměnových burz nadále obchodovat.

Úřady vyšetřují jednu z největších kryptoměnových burz Binance

Internet a PC

Kryptoměny zažívají rozkvět

Bitcoin i další kryptoměny zažívají navzdory propadu v posledních dnech nebývalý rozkvět, což přitahuje i mnoho spekulantů a nezkušených investorů. To by podle Reuters mohl být jeden z důvodů, proč se indická centrální banka rozhodla pokusit se podobné transakce bankám zakázat napodruhé.

Centrální banka má obavy zejména z dopadů na finanční stabilitu. Zdroje tvrdí, že finanční ústavy Axis Bank, Citibank, Kotak Mahindra Bank a některé další už začaly vazby na kryptoměnové burzy omezovat. „Axis Bank zaujala vůči kryptoměnám dost negativní postoj. Zdůvodňuje to interní politikou a opatřením na snížení rizika. Transakce s kryptoměnovými burzami už zastavila,” cituje Reuters šéfa jedné z globálních kryptoměnových burz, která působí v Indii. Kryptoměnové burzy jsou tak nuceny hledat nové obchodní partnery.

V Indii je více než deset milionů lidí, kteří se angažují v obchodech s kryptoměnami. Celkem v nich mají podle odhadů přes 100 miliard rupií (téměř 29 miliard Kč), žádná oficiální data úřady nevedou.

V Česku jde o miliardový byznys

Miliardový byznys představují kryptoměny také v Česku, od ledna do dubna se uskutečnily podle burzy bitstock.com obchody za 2,9 miliardy korun. To je v meziročním porovnání trojnásobek. Hlavním tahounem zůstal bitcoin, nicméně velmi rostly také investice do etherea.

„Bitcoin je pro tuzemské investory stále přitažlivý, i když jeho cena už se některým může zdát příliš vysoká, a proto se obraceli k alternativám. Jednou z nich je právě ethereum, které je navíc založené na modernějším blockchainu,“ prohlásil ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Je to správné rozhodnutí, vítají investoři rozhodnutí Tesly bojkotovat bitcoiny

Internet a PC

„Zájmu o kryptoměny nahrává velké množství volných peněz i příchod stále nových investorů. U bitcoinu i etherea letos ještě dojde k překonání dosavadních maximálních hodnot. Nezabrání tomu ani snahy některých zemí, jako jsou Turecko nebo Indie, o omezení obchodování s kryptoměnami,“ podotkl Stránský.

Doplnil, že miliardový byznys představuje obchod s kryptoměnami i u našich východních sousedů. „Na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až dubnu přesahoval jednu miliardu Kč,“ uzavřel Stránský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám