Hlavní obsah

Globální nedostatek čipů může trvat až do roku 2023, obávají se analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Současný globální nedostatek čipů by mohl trvat až do roku 2023. Podle serveru CNBC se na tom shodují analytici, kteří sledují toto odvětví. Čipy se nacházejí v řadě věcí kolem nás, od konzolí PlayStation a zubních kartáčků až po pračky a budíky. Ale není jich dost pro všechny. Na obzoru nejsou podle expertů ani žádné známky toho, že by se tento problém podařilo brzy vyřešit.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Protože poptávka zůstane vysoká a dodávky omezené, očekává se, že nedostatek potrvá celý rok 2022 i v roce 2023,” uvedl viceprezident pro výzkum poradenské společnosti Forrester Glenn O'Donnell.

Očekává, že poptávka pro osobní počítače, které potřebují často nejvyspělejší čipy, se v příštím roce trochu zmírní, ale ne příliš. Naopak bude vysoká poptávka po čipech od výrobců počítačových serverů pro datová centra. Růst poptávky po čipech v nejbližší době podporuje také pokračující zájem o cloudové služby a těžbu kryptoměn.

Čipů je nedostatek. Továrny přesto budou vydělávat víc, předpovídají analytici

Hardware

Technologický ředitel společnosti Plurimi Investment Managers Patrick Armstrong si myslí, že nedostatek čipů potrvá ještě 18 měsíců. „Nejsou to jen auta. Jsou to telefony, je to internet všeho. Je zde nyní tolik zboží, které má mnohem více čipů než v minulosti. Všechno má přístup k internetu,” dodal.

Automobilový průmysl nyní ovlivňuje nedostatek čipů mnohem více než jiná odvětví. Řada automobilek už kvůli tomu ohlásila omezení výroby. Největší světový výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) tento měsíc uvedl, že by měl být schopen dohnat poptávku z automobilového sektoru do června. Podle Armstronga je ale takový plán příliš ambiciózní.

Výzkumná společnost Gartner odhaduje, že čipů bude nedostatek celý letošní rok, a upozorňuje, že se to týká všech typů čipů a že ceny čipů se zvyšují. Analytik firmy Alan Priestley odhaduje, že v některých sektorech by se situace mohla zlepšit v příštích šesti měsících, protože výrobci čipů zvyšují kapacity. Dopady tohoto nedostatku však mohou přetrvávat i v příštím roce.

Intel investuje do dvou továren

Americký výrobce čipů Intel v březnu oznámil, že plánuje investovat 20 miliard USD (421 miliard Kč) do dvou nových továren na výrobu čipů v Arizoně. Uvedl také, že by mohl postavit závod v Evropě, pokud získá vládní pobídky.

Generální ředitel německé společnosti Infineon Technologies Reinhard Ploss CNBC řekl, že je jasné, že ještě nějakou dobu potrvá, než se nabídka a poptávka na trhu s čipy srovnají. „Myslím, že dva roky jsou příliš dlouho, ale určitě se dočkáme, že se to protáhne do roku 2022,” uvedl. „Myslím, že dodatečná kapacita přijde. Očekávám vyrovnanější situaci v příštím kalendářním roce,” dodal šéf společnosti Infineon, která je rovněž významným výrobcem čipů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám