Hlavní obsah

Elektroniky je málo. Dárky neodkládejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sehnat nejnovější iPhone v obchodech T-Mobile nebo Vodafone, ale i na e-shopu Alza.cz, je teď u řady provedení tohoto modelu nemožné. Podobné je to třeba se slušně vybavenými notebooky v cenové hladině kolem 15 tisíc korun. A bude hůř.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Článek

Podle odborníků budou totiž letošní Vánoce specifické tím, že budou doposud nejdražší a zároveň bude problém některé druhy zboží vůbec koupit. Pokud zvažujete nákup elektroniky pod stromeček, není tak nyní na co čekat.

„Tyto Vánoce budou historicky nejdražší a nedostatek výrobků umožní obchodníkům, aby zdražovali ještě více, než vidíme teď,“ řekl Právu ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Chytré hodinky či bezdrátová sluchátka. Zájem o nositelnou elektroniku neopadá

Internet a PC

Již teď je podle něho jasné, že se na náš trh nedostane potřebné množství elektroniky nebo hraček, v nichž jsou čipy, jako třeba auta na dálkové ovládání. „Nedostanou se sem ani nové kolekce oblečení z Asie,“ dodal Křeček.

Chybět budou i elektronické přístroje pro domácnost, největší problém bude s robotickými vysavači nebo vestavnými spotřebiči, kde jsou zkrátka sklady prázdné.

Potíže s čipy a dopravou

„Letos bude platit dvojnásob, že pokud chtějí zákazníci Vánoce strávit v klidu, neměli by nákupy už příliš odkládat,“ potvrdila Právu mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Může se podle ní stát, že nabídka nebude v některých kategoriích tak široká, jak byli doposud zvyklí. „Typicky půjde o oblíbenou elektroniku, jako například notebooky do 15 tisíc korun,“ vysvětlila.

Ceny elektroniky rostou, prodejci hlásí propady v dostupnosti zboží

Internet a PC

Asie se podle ní potýká s nedostatkem výrobních kapacit a chybějí čipy, což se promítá do špatné dostupnosti notebooků, komponent a také veškerého příslušenství, jako jsou například tiskárny.

Stejný problém se týká mobilních telefonů, grafických karet, herních konzolí, elektrokol nebo myček.

Společnost Alza.cz se například v segmentu mobilních telefonů s výpadky v dodávkách nebo jejich ponižováním setkává již delší dobu napříč značkami a modely.

„Mnoho dodavatelů naši poptávku nevykrývá v plné výši,“ připustila mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Také ona potvrdila, že se teď dají těžko sehnat notebooky v ceně do 15 tisíc Kč s displejem 15,6 palce.

Zdraží elektronika i automobily. Největší smluvní výrobce čipů zvýší ceny až o 20 procent

Hardware

„Výrobci totiž raději instalují omezený počet komponent do dražších modelů. Kvůli výpadkům v lodní dopravě a nedostatkům dílů může být omezenější výběr některých modelů velkých spotřebičů,” uvedla Chovancová.

„Ovlivněná je šíře nabídky praček, lednic, myček či velkých chytrých televizí. A poptávka výrazně převyšuje nabídku také u nových modelů iPhonů,“ dodala.

Podle Tomáše Kovaříka ze společnosti Electro World má špatná dostupnost čipů vliv skoro na celý segment elektroniky. „Dnešní výrobky jsou natolik vyspělé, že čip je s nadsázkou i v rychlovarné konvici,“ vysvětlil.

Potíže v dopravě a její astronomické ceny stojí podle Křečka za omezenou a dražší nabídkou zboží.

„Problémem je mezikontinentální doprava, protože kontejnery jsou v místech, kde nejsou potřeba, a naopak v Asii, odkud bychom je potřebovali vozit do Evropy a Severní Ameriky, chybějí,“ uvedl.

Proč byste neměli s nákupem vánočních dárků otálet

Vánoce

Koronavirus navíc komplikuje nakládání v přístavech, které se tím značně zdržuje. Ceny za přepravu kontejnerů jsou nyní pěti- až šestinásobně vyšší než dříve.

Drahá doprava se podle Davida Fuchse, ředitele distribuční Agora DMT, která zastupuje světové výrobce elektroniky, projevuje i v tom, jaké zboží se dováží.

„Čím je objemnější, tím je dopad na cenu pro koncového spotřebitele vyšší. Zboží malého objemu dostanete do kontejneru daleko více,“ řekl Právu Fuchs.

Výrobci teď podle něho hodně přemýšlejí, jaká produktová řada se jim vyplatí. „Neznamená to, že by levnější produktové řady nebyly, protože je ještě spousta zboží vyrobeného dříve, které se teď doprodává. Nové zboží je ale už dražší,“ uvedl.

Dodal, že ve velmi brzké době nebude nabídka zboží zdaleka tak široká, jak jsme byli zvyklí.

„Lidé by tedy letos více než kdy jindy měli myslet na včasné objednání vánočních dárků z internetových obchodů,“ doporučil konzultant pro oblast retailu Accenture ČR Martin Šrůma.

Reklama

Výběr článků

Načítám