Hlavní obsah

Proč byste neměli s nákupem vánočních dárků otálet

Vánoce se blíží mílovými kroky a vy ještě nemáte ani jeden dárek? Pak je na čase jednat. Letošní rok poznamenal nedostatek pracovníků, přetížení přístavů, ale i nedostatek součástek. Jak se vyhnout impulzivním nákupům a prožít advent bez stresu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koronavirová pandemie významně poškodila výrobu na celém světě. S blížícími se svátky tak utrpí nejvíce maloobchody.

„Maloobchodní značky se snaží najít jiná řešení, čímž se zvyšují náklady a vytváří se zpoždění. Výsledkem je méně produktů a jejich vyšší cena,“ říká expertka Kristin McGrathová pro Huffington Post. Co můžete udělat pro to, abyste se vyhnuli svátkům bez stresu?

Začněte s nákupy brzy

„Výrobní a přepravní infrastruktura je komplikovaná, takže jakýkoliv zádrhel má dominový efekt. Nakupování dárků na poslední chvíli proto nepřipadá v úvahu. Důvodem jsou dlouhé dodací lhůty, a především nejrůznější výzvy, kterým maloobchodníci čelí, i když mají věci na skladě,“ říká McGrathová. Začít nakupovat brzo je proto klíčové.

Buďte rozvážní a informovaní

Naplánujte si nákup dárků na letošní svátky a připravte si včas nákupní seznam. Použít můžete i nejrůznější aplikace. Výhodou plánování je navíc to, že je díky němu snazší držet se vašeho rozpočtu. Díky tomu předejdete impulzivním a předraženým nákupům, které mnohdy ani neudělají takovou radost.

Udržitelná móda už není sci-fi, ale běžná součást obchodů

Styl

Sledujte slevové nabídky

S rozpočtem souvisí také sledování nejrůznějších slevových akcí, díky kterým můžete mnohdy ušetřit. Některé firmy nabízejí nejlepší slevové nabídky na černý pátek, jiné využívají různých akcí či veletrhů.

Ušetřit můžete také, pokud se přihlásíte k odběru newsletteru u vybraných značek či se zaregistrujete jako pravidelný zákazník. Výhodné je také si daný produkt najít na nejrůznějších srovnávacích webech, které vám mohou pomoci ušetřit nebo vás alespoň utvrdit v tom, že nekupujete nic předraženého.

Dárky nemusí být jen fyzické povahy

Pokud nevíte, jaký dárek koupit, vsaďte na zážitek. Je zbytečné hromadit nepotřebné věci jenom proto, aby obdarovaný měl pocit, že má pod stromečkem fyzický dárek.

Místo toho vsaďte na nejrůznější formy poukazů. Může se jednat o voucher na kosmetiku ve vašem oblíbeném salonu, na masáž nebo třeba na kurz vaření či keramiky. Fantazii se meze nekladou!

Udržitelné dárky

Udržitelnost rezonuje v naší společnosti více než kdy předtím. Ostudou proto není ani vsadit na lehce použité či vintage věci. V dnešní době existuje již spousta webů, které nabízejí krásné věci se zárukou kvality či s ověřením originality.

Krásným a originálním kouskem jsou také například knihy z antikvariátu, které již nejsou v běžných sítích prodejen či umělecké předměty z antiků.

Nepřeceňujte sílu dárků

Mnoho lidí Vánoce stresují. Zkuste se oprostit od konzumního světa a soustřeďte se jen na to důležité, a to na čas strávený s rodinou.

Pravdou zůstává, že většina lidí si z Vánoc pamatuje atmosféru a ne dárky, které dostali. Soustřeďte se proto na atmosféru tohoto magického období a zpříjemněte si advent například návštěvou divadla nebo výzdobou bytu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám