Hlavní obsah

Dzurilla: Aukce by mohla zlevnit neomezená data

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G by mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně. V ČT to včera uvedl vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Současné ceny v Česku u operátorů v průměru přesahují 1000 Kč. Nejvíc za data platí nefiremní a nepreferovaní zákazníci.

Foto: archiv SPCSS

Vládním zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Od května 2016 do současné doby zastává funkci generálního ředitele státního podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jejímž hlavním úkolem je poskytování ICT služeb pro státní správu.

Článek

„Když se podíváme na každoroční dividendy jednotlivých operátorů, tak vidíme, že prostor ke zlevnění tady je. A je to jen o tom, jakou nový hráč nastaví strategii, aby byl atraktivní i pro ty zákazníky, kteří jsou s aktuální nabídkou spokojeni a o změně operátora neuvažují,“ řekl Dzurilla.

„Určitě rozhýbe trh“

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Martina Jiránka (piráti) může při současném nastavení podmínek aukce nastat situace, kdy nepřijde čtvrtý velký operátor, ale několik lokálních hráčů, kteří mu uberou tržní potenciál, ale sami trh rozhýbat nedokážou. V této souvislosti připomněl situaci na Slovensku, kde podle něj k podobnému vývoji došlo.

Operátoři se předhánějí, kdo více zaujme majitele předplacenek

Mobil

Podle Dzurilly aukce určitě trh rozhýbe. „Buď přijde silný čtvrtý operátor, nebo se zúčastní lokální hráči, kterým získané kmitočty a národní roaming pomohou vyrůst a časem se z nich stanou celorepublikoví hráči,“ oponoval.

Aukce kmitočtů v pásmech 700 a 3400–3600 MHz by se měla uskutečnit do konce roku, operátoři se mohou hlásit do konce září. Vedle stávajících operátorů O2, T-Mobile a Vodafone se spekuluje o zájmu dalších firem, jako ČEZ, Sazka Mobil, Nordic Telecom či Poda.

Podmínky aukce se již několikrát změnily. Ty současné společnost O2 napadla

u Evropské komise, právní kroky zvažují i T-Mobile a Vodafone.

Reklama

Výběr článků

Načítám