Hlavní obsah

Dezinformační weby odblokujeme, hrozí sdružení

Internetové sdružení CZ.NIC by mohlo na konci května přestat blokovat osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Pominuly totiž důvody jejich pozastavení. Pro případné pokračování blokace bude požadovat příkaz soudu, policie nebo kompetentního orgánu státu. Sdružení to ve čtvrtek uvedlo v tiskové zprávě.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem tohoto opatření v době zahájení agrese Ruské federace bylo omezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v on-line prostoru, které se snažily relativizovat, ospravedlňovat či schvalovat tuto agresi.

Záměrem sdružení bylo podle výkonného ředitele Ondřeje Filipa bránit ohrožení počítačové bezpečnosti, ke kterému šířením takových informací prostřednictvím elektronických prostředků docházelo.

Šíření dezinformací ohrožuje bezpečnost ČR, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Internet a PC

„Sdružení CZ.NIC již od začátku jasně deklarovalo, že se jedná o mimořádné a bezprecedentní opatření, které bude v souladu s pravidly registrace jmen domén každý měsíc přezkoumáváno. Smyslem bylo vytvoření časového prostoru pro reakci příslušných orgánů veřejné moci, nikoliv trvalá blokace pouze z rozhodnutí sdružení. Také proto sdružení hned na počátku vyzvalo vládu ČR k přijetí systémových opatření v oblasti prevence a zamezení šíření dezinformací v on-line prostředí,” podotkl Filip.

CZ.NIC zablokoval weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Na začátku března pak mobilní operátoři zablokovali stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám