Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk Applu stoupl na 585 miliard Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Americká technologická společnost Apple ve druhém finančním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o téměř šest procent na 25 miliard dolarů (zhruba 585 miliard Kč). Oznámila to firma v tiskové zprávě. Tržby stouply o téměř devět procent na 97,3 miliardy dolarů. Výsledky tak výrazně překonaly očekávání analytiků, kteří počítali se ziskem 23,2 miliardy dolarů při tržbách 93,9 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone se ve čtvrtletí, které skončilo 26. března, zvýšily o 5,5 procenta na 50,6 miliardy dolarů. Tržby z prodeje počítačů Mac stouply dokonce o téměř 15 procent na 10,4 miliardy dolarů, tržby z prodeje počítačových tabletů iPad však klesly o dvě procenta na 7,65 miliardy dolarů, a to kvůli výpadkům v dodavatelském řetězci.

Firma si vedla dobře také v oblasti služeb, která zahrnuje například streamovací a cloudové služby. Tržby v oblasti služeb stouply o 17 procent na 19,8 miliardy dolarů.

Evropská komise se chystá obvinit Apple z omezování přístupu konkurence, píše Financial Times

Internet a PC

Společnost Apple rovněž oznámila, že se rozhodla zvýšit dividendu o pět procent na 0,23 dolaru na akcii. Dodala, že její vedení schválilo vynaložení dalších 90 miliard dolarů na zpětný odkup vlastních akcií.

Finanční ředitel podniku Luca Maestri upozornil, že na tržby Applu měla negativní dopad válka na Ukrajině, v jejímž důsledku se podnik stáhl z ruského trhu. Varoval, že tento negativní dopad bude ještě výraznější v nynějším čtvrtletí. Neposkytl však žádná konkrétní čísla, napsal Reuters.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám