Hlavní obsah

Byl masivní výpadek záměr? Facebook to nevyloučil, upozornil komentátor BBC

Londýn/San Francisco

Americká společnost Facebook jednoznačně nevyloučila, že za globálním výpadkem jejích služeb může být i záměr. Upozornil na to v úterý komentátor BBC James Clayton. Většina expertů na informační technologie ale tvrdí, že na takovou možnost zatím nic neukazuje, byť ani mezi těmito lidmi nepanuje shoda. Výpadek služeb v pondělí zasáhl jak sociální síť Facebook, tak i síť Instagram a komunikační aplikaci WhatsApp, které také patří pod společnost Facebook.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho výpadků se vyřeší velmi rychle. Často bývají lokalizované, kdy někteří lidé nemohou otevřít webovou stránku, kterou lze v jiné zemi používat,“ napsal Clayton. „Mělo by ale také být řečeno, že vyjádření Facebooku je velmi pečlivě napsáno. Nevylučuje ani záměr,“ dodal.

Facebook ve svém sdělení uvedl, že hlavní příčina výpadku zasáhla také mnoho interních nástrojů a systémů, které jsou pro obnovu činnosti nutné. To Clayton označil za zajímavé. Výpadek celkem zasáhl až 3,5 miliardy lidí, kteří některou z uvedených služeb využívají, poznamenala agentura Reuters.

Lidé si na nedostupnost služeb začali stěžovat v pondělí okolo 17:00 středoevropského času, vyřešit problémy se však podařilo až druhý den po půlnoci.

Mega blackout skončil. Facebook, Instagram a WhatsApp začaly fungovat

Internet a PC

Mohl to být zlý úmysl

Technický ředitel společnosti BreachQuest Jake Williams rovněž připustil, že za pondělním výpadkem služeb Facebooku může být zlý úmysl, zatím to ale podle něj stále vypadá na technické problémy způsobené lidskou chybou. „V konečném důsledku to ukazuje, že provozovat opravdu velký - a to i podle internetových standardů - distribuovaný systém je velmi těžké. I pro ty nejlepší z nejlepších,“ citovala ho agentura AP. BreachQuest se specializuje na bezpečnost v kybernetickém prostoru.

Potíže Facebooku vedly k poklesu ceny akcií firmy, které odepsaly 4,9 procenta. Lukáš Kovanda z Trinity Bank upozornil, že zakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg tak přišel asi o šest miliard dolarů (zhruba 131 miliard Kč), což je zhruba dvojnásobek majetku premiéra Andreje Babiše podle výpočtů týdeníku Euro. Jde ale jen o ztráty hypotetické, protože ceny akcií v čase klesají i stoupají, a dokud jejich vlastník akcie neprodá, o skutečné ztráty nejde.

Špatný týden se ale pro sociální síť Facebook změnil v týden otřesný.
komentátor BBC James Clayton

„Tento týden už začal špatně - to když v neděli odhalila svou totožnost osoba, která stojí za odhalením 'Facebook Files',“ upozornil komentátor. Odkazoval tím na bývalou zaměstnankyni Facebooku Frances Haugenovou, která v médiích uvedla, že stojí za únikem informací, jež byly základem pro sérii negativních článků o Facebooku v listě The Wall Street Journal (WSJ). „Špatný týden se ale pro tuto sociální síť změnil v týden otřesný,“ uzavřel Clayton z BBC.

Problémy s dostupností svých služeb a internetového připojení měli v Česku také operátoři Vodafone a T-Mobile. Přestože si uživatelé začali na nedostupnost stěžovat prakticky ve stejnou chvíli jako uživatelé sociálních sítí a chatovacích aplikací uvedených výše, patrně spolu tyto dva případy vůbec nesouvisely.

Facebook i WhatsApp postihl globální výpadek. V Česku mají problém i operátoři

Internet a PC

Anketa

Zaznamenali jste výpadek Facebooku, popřípadě jiných služeb (operátor, WhatsApp, Messenger)?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
Celkem hlasovalo 16936 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám