Hlavní obsah

Británie chce vytvořit konkurenci bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejrůznější kryptoměny se těší v posledních měsících nebývalé popularitě díky rekordním kurzům, neznámější z nich je přitom bitcoin. Tomu by mohla konkurovat nová digitální měna, kterou chce vytvořit Británie. Upozornila na to agentura AP, podle které tamní úřady koketují se jménem britcoin.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámení o přípravách nové digitální měny, za kterou by stál přímo jeden z evropských států, přichází v době, kdy jsou platby v hotovosti obecně na ústupu. Je nicméně nutné zdůraznit, že britcoin by fungoval na úplně jiných principech než ostatní virtuální mince.

Těch existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou již zmiňované bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Internet a PC

Fungovat bude jinak

Právě decentralizace je to, v čem je bitcoin unikátní. Britcoin by byl proti tomu pod taktovkou britské centrální banky, mělo by jít o novou formu digitálních peněz, které by mohly domácnosti a podniky využívat k jednodušším platbám.

Britské úřady nicméně zdůraznili, že připravovaná novinka nemá ambice nahradit současnou hotovost či bankovní vklady. Digitální i skutečné peníze mají koexistovat společně, první zmiňovaná varianta má nicméně usnadnit transakce při bezhotovostním styku.

„Naší vizí je otevřenější, zelenější a technologicky vyspělejší sektor finančních služeb,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci britský ministr financí Rishi Sunak. Bližší informace však zatím neprozradil. Úřady pouze podle něj „zkoumají možnost zavedení britcoinu“, což má být součást opatření pro rozvoj britského finančně technologického sektoru.

Podobné plány mají i další státy

Vlastní digitální měnu mají již Bahamy, Čína ji testuje v několika městech. Švédsko se nechalo již dříve slyšet, že by chtělo vlastní virtuální mince uvést do roku 2026. S myšlenkou digitálního eura koketuje také Evropská centrální banka, uvést by ji chtěla do čtyř let.

Kdy přesně bychom se měli britcoinu dočkat, není zatím jasné. Lze nicméně předpokládat, že s jeho zavedením bude Británie pospíchat, aby předběhla ostatní a upevnila tak svoji pozici jako předního světového finančního centra.

Čína je velmoc v těžbě bitcoinů. Ohrožuje to ale splnění klimatických cílů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám