Hlavní obsah

Bitcoiny se za 11 let staly nejznámější kyberměnou

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 3. ledna uplynulo přesně 11 let od doby, kdy se zrodily bitcoiny. Na začátku v budoucnost virtuálních mincí věřil málokdo, nakonec se však z bitcoinů stala nejznámější kyberměna na světě. Často se o ní mluví jako o „penězích budoucnosti“.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Psal se rok 2009, přesně 3. ledna tehdy po 18. hodině fanoušci kyberměn vytěžili první blok bitcoinů. Do oběhu se tak dostalo vůbec prvních 50 mincí této virtuální měny.

Potenciál bitcoinů si tehdy uvědomoval málokdo, v současnosti by si nicméně za těchto 50 mincí mohl díky aktuálnímu kurzu koupit klidně i byt v Praze. Je to totiž v přepočtu bezmála 7,9 milionu korun.

Venezuela má ukryté bitcoiny. A neví, co s nimi

Internet a PC

Sluší se zdůraznit, že před dvěma roky to bylo ještě dramaticky více. Na konci roku 2017 se totiž jedna virtuální mince obchodovala za 400 000 Kč, aktuálně je to ale pouze okolo 157 800 Kč. Analytici se tak často nezdráhají hovořit o tom, že „bublina splaskla“. Často se podobné výroky objevovaly zkraje roku 2019, kdy kurz klesl až k hranici 80 000 Kč.

Navzdory tomu lze ale hodnotu stále označit za vysokou, neboť v uplynulých 11 letech se jinak pohybovala nejčastěji pod hranicí 30 000 Kč. Růst do statisícových kurzů způsobili především amatérští investoři, kteří brali bitcoin jako zajímavou možnost zhodnocení svých úspor, a tak hnali kurz směrem vzhůru.

Kdo bitcoiny vytvořil?

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni za autora bitcoinu označil Sahil Gupta amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska. Ten nicméně jeho tvrzení popřel.

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Kam zmizely miliardy v kryptoměnách? Klienti burzy chtějí exhumovat jejího majitele

Internet a PC

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je také měsíc od měsíce více. V těchto specializovaných směnárnách jsou k dostání také další virtuální měny. Sluší se podotknout, že kurzy si směnárny určují samy, takže rozdíly mezi jednotlivými nabídkami se mohou pohybovat klidně i v řádech tisíců korun.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů. Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

V Česku se letos uskuteční obchody s kryptoměnami za tři miliardy

Internet a PC

Stinná stránka bitcoinů

Navzdory vysoké volatilitě se dá říci, že popularita bitcoinů neustále roste. V tuzemsku i zahraničí se totiž stále častěji setkáváme s touto virtuální měnou jako s regulérním platidlem. V zahraničí se dají za bitcoiny koupit domy, automobily, ale je možné s nimi zaplatit například i školné. Nejznámější kyberměnu přijímají také někteří tuzemští prodejci.

Výhody bitcoinů jsou nepopiratelné, existují ale také stinné stránky. Kromě vysoké volatility je řeč o počítačových pirátech. Ti totiž velmi často šíří po internetu škodlivé kódy, prostřednictvím kterých dovedou těžit virtuální měny i bez vědomí majitele. Zatěžují tedy nadměrně výkon napadené sestavy.

Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám